Latin-Amerikában húsvétra több tízezer teknősbékát sütnek meg, és ennek a gyakorlatnak az állatvédők véget akarnak vetni. Csak Mexikóban mintegy tízezer teknőst sütnek meg, mert a kihalástól fenyegetett hüllőket fehér húsuk miatt a halak közé sorolják, és ezáltal böjt idején az engedélyezett ételek közé tartoznak.

A Csendes-óceán amerikai partjain szigorúan tilos a teknősök halászata, ennek ellenére a WWF becslései szerint a húsvét előtti héten egyedül Mexikóban tízezer tengeri teknős végzi a fazekakban. Eközben mind a hét tengeri teknősfajta a kihalással fenyegetett fajok úgynevezett vörös listáján szerepel. Az elmúlt tíz évben több mint nyolcvan százalékkal csökkent a legtöbb teknősfajta létszáma.

Mindenekelőtt Mexikóban számít gasztronómiai különlegességnek a teknős; az éttermek 10 és 18 euró közötti összeget fizetnek kilónként a teknőshúsért. A halászoknak egy állat akár 260 eurónak megfelelő összeget, vagyis 65 ezer forintot is hozhat.

A katolikus egyház böjti tilalmai 1500 év óta tiltják a hús fogyasztását. Európában egészen a XVIII. századig ugyancsak szerepelt az étlapon a teknőshús, de más, ma már védettnek számító állatot is megettek.