Argentin bíróságon próbálja visszaperelni patagóniai földjeit a dél-amerikai mapuche indián törzs az olasz Benetton cégtől - nem először.

Luis Millan, az ország lejelentősebb őshonos indián közösségének szóvivője elmondta, hogy egy 536 hektáros területről van szó a déli Chubut tartományban, ahová húszegynéhány család, amelyet korábban kiutasítottak a területről, február 14-én visszaköltözött.

Az indiánok szerint érvénytelen és törvényellenes az, hogy a Benetton kisajátította őseik földjét.

A Mapuche közösség már több hasonló panaszt nyújtott be Luciano és Carlo Benetton ellen, akik a legnagyobb argentínai földbirtokosok közé számítanak - 970 ezer hektár földjük van a déli Patagóniában, ebből 300 ezer hektár Chubutban. Ezeken a földeken legelnek hatalmas birkanyájaik, amelyek a cégük által forgalmazott konfekció-termékek számára szükséges gyapjú 10 százalékát biztosítják.

2004-ben az olasz csoport megpróbálta rendezni a konfliktust, a Nobel-díjas Adolfo Pérez Esquivel közvetítésével több száz hektáros területet ajánlott fel az indiánoknak - de a megállapodás kútba esett.

A mapuche indiánok ősi földje Patagóniában és a mai Chile területén volt, ezeket a 19. század végén katonai erővel hódította meg Argentína és Chile.