Csak húsz könnyű sérültje lett az idei gloucestershire-i sajtgurítási viadalnak - a sajtot nem számítva. A népszokás szerint 3-3,5 kilós sajtot - kerek formájút - gurítanak le Brockworth-ben minden évben egy hegy meredek lejtőjén, 200 méteres távon, a versenyzők meg rohannak a sajt után. Az győz, aki előbb leér.

Tavaly 34 sérült volt, köztük több láb- és kartörött. Az idei kép így igen kedvező: a hétfőn tartott viadalon senkinek sem tört el semmije, csak zúzódások voltak a legsúlyosabb sérülések, pedig az eső miatt a lejtőn nem volt megállás. A 3000 főnyi közönség lelkes üvöltözése közepette a női mezőny győztese egy 33 éves új-zélandi pszichológusnő lett, a férfiaknál egy helybeli, 19 éves ifjú diadalmaskodott. A nyeremény elég szerény: a megviselt, agyonhorpadt sajtot kapják a győztesek.

Még örülhetnek, hogy nem bő hatvan évvel ezelőtt nyertek. Akkoriban ugyanis - a II. világháborús élelemhiány miatt (1941-1954 között) - csak hatalmas fasajtot kaptak a gurításhoz a versenyzők, igaz, igazi sajttal töltve. A töltelék azonban csekély méretű volt, csupán egy kis lyukat fúrtak a fasajtba és abba dugtak valódi gloucesteri sajtot.