Katonai éjjellátó szemüveget vetettek be Malajziában a filmkalózok ellen. A malajziai mozikban a jegyszedők először a helyükre kísérik a vendégeket, és amikor elsötétül a terem, felveszik az éjjellátó szemüveget, hogy ki tudják szúrni a videokamerával vagy mobiltelefonnal dolgozó kalózokat.

Az akciót a Motion Picture Association (MPA) filmszakmai szervezet kezdeményezte. A nagy hollywoodi stúdiókat tömörítő érdekvédelmi szövetség adatai szerint az alaposan kiképzett jegyszedők 2 hónap alatt 17 alkalommal csaptak le a legújabb amerikai sikerfilmek, például a Pókember 3 vagy A Karib-tenger kalózai című kalandfilm befejező részének vetítése közben.

Malajzia egyébként előkelő helyen áll a film- és szoftverkalózkodási listán. A hatóságok viszont fokozott erőfeszítéssel lépnek fel a hamisítók ellen, mióta a kormány tavaly szabadkereskedelmi megállapodás céljával tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államokkal. Az MPA hamis DVD- és CD-lemezek felderítésére kiképzett kutyákat is küldött a délkelet-ázsiai országba. Lucky és Flo, a két Labrador szuka rendkívül jól teljesít: már több mint egymillió hamis DVD-t szagoltak ki és segítségükkel lelepleztek egy hamisító bandát.