A nagyobb zsebpénzzel ellátott tinédzsereknek nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholproblémái - állítja egy brit kutatócsoport, amely egy internetes szakfolyóiratban tette közzé vizsgálatának eredményeit.

A több mint 10 ezer 15 és 16 éves kamaszt megkérdező dolgozat szerzői szerint a nagyobb apanázzsal (hetente 10-20 fonttal, azaz csaknem 4-8 ezer forinttal) rendelkező gyerekek hajlamosabbak a rendszeres alkoholfogyasztásra. A felmérésben résztvevők 88 százaléka elismerte, hogy fogyasztott már alkoholt valamilyen szinten, de a vizsgálat megállapította, hogy az egészséget már veszélyeztető mértékű italozás különösen azok körében harapódzott el, akik nagyobb summát zsebeltek be a szüleiktől, mivel ők maguk is meg tudták venni a szeszes italt - idézte a tanulságokat a Reuters hírügynökség hétfői jelentése.

A szülőknek tehát szigorúbban kellene ellőrizniük, mire is költi a zsebpénzét csemetéjük - javasolta a tanulmányban Mark A. Bellis, a kutatás vezetője. A liverpooli John Moores egyetem tudósa szerint az is fontos, hogy a tinédzserek alkohollal való ismerkedésére biztonságos családi környezetben kerüljön sor, mivel a tapasztalatok szerint a szülőktől tanulhatják meg a kamaszok a mértékletes, felelősségteljes alkoholfogyasztást.