Egy olasz orvos - a világon első ízben - vaginát növesztett saját sejtjeikből két nőnek, akik egy ritka deformációs betegségben szenvedtek, így a két hölgy alighanem normális életet élhet.

Az új módszer sikere jó hír a különféle vagina-rendelenességekkel küzdő nők számára. Dr. Cinzia Marchese, a római Policlinico Umberto munkatársa elmondta: az első hölgy, aki egy évvel ezelőtt 27 évesen elsőként ment keresztül a különleges operáción, már teljesen egészséges vaginával rendelkezik, sőt férjhez is ment.

A második ilyen vaginanövesztő operációra kedden került sor, egy 17 éves lányon hajtotta végre Marchese, és egyelőre minden jel arra vall, hogy rendben megindult a vaginanövekedés.

A két nő az úgynevezett Mayer-Von Rokitansky-Küster-Hauser-tünetegyüttesben (MRKHS) szenvedett, ami azt jelenti, hogy vagina nélkül születtek. Ez a betegség átlagosan 4-5 ezer nő közül egynél fordul elő.

Eddig is voltak módszerek a vagina rekonstrukciójára, de ezek túl kockázatosak, hosszadalmasak és fájdalmasak.

A 47 Marchese doktor a Harvard Egyetemen tanult az őssejtekkel történő rekonstrukció úttörőjétől, Howard Greentől, aztán Olaszországba visszatérve, bátran kiterjesztette a módszert a vaginaszövetre.