A világnak nem sokáig kellett várnia arra, hogy a globális felmelegedés következményei turistalátványossággá váljanak: a kaliforniai Betchart Expeditions iroda utat hirdetett a grönlandi Warming Islandre - írta az El País című spanyol napilap.

A sziget érdekessége, hogy a jégtakaró olvadásának eredménye. 2005-ben vált le Grönlandról, amelyhez, mint kiderült, csak a jég kapcsolta. A kis sziget mindössze 640 kilométerre van az Északi-sarktól és egy háromujjú kezet formáz. Felfedezője Dennis Schmitt, a Berkeley egyetem kutatója, aki életének hatvan évéből negyvenet Grönlandnak szentelt. A sziget létezését műholdas felvételei alapján az amerikai Geológiai Társaság is megerősítette. A társaság szerint más szigetek keletkezése is várható, amennyiben a jégtakaró tovább vékonyodik.

Az utazási iroda az utat 5 és 7 ezer dollárért kínálja, komfortfokozattól függően. Cserébe kék bálnákkal, kardszárnyú delfinekkel, tengeri madarakkal tarkított látványt ígér, kirándulásokat a sziget környékén és sátorozást egy jéghegyen. A hajó az izlandi Reykjavíkból indul szeptember végén, a 48 férőhely nagy részét már eladták.