Iszlámkritikus nő lett az év embere

2006.01.05. 16:35
Az év európai embere egy szomáliai származású, Amszterdamban élő iszlámkritikus képviselőnő lett a Reader's Digest szerint. Ayaan Hirsi Ali képviselői munkája mellett filmet és könyvet írt, alapítványt támogat és a muszlim nők elnyomása ellen küzd. Mindezt állandó fenyegetettség és folytonos rendőri védelem mellett.

A Reader's Digest 2006-ban Ayaan Hirsi Ali holland parlamenti képviselőnőt tüntette ki Az év embere Európában díjjal. A szomáliai születésű Hirsi Ali, aki muzulmán nevelést kapott, menekültként érkezett Hollandiába, és az ország egyik legbefolyásosabb közéleti személyiségévé vált.

Harc az elnyomás ellen

Ayaan Hirsi Ali mindenekelőtt azért harcol, hogy felhívja a figyelmet az Európában élő muszlim nők elnyomott sorsára, amit gyakran eltitkolnak a nyilvánosság elől. Egyesek családon belüli erőszak, kényszerházasság, genitális megcsonkítás, sőt úgynevezett "becsületmentő" gyilkosság áldozatául esnek, ha rokonaik szerint szégyent hoztak a családjukra.

#alt#
Ayaan Hirsi Ali

Az újság szerkesztői által kiválasztott személynek adott elismerés mellé egy 5000 eurós csekk is jár. Az összeget Hirsi Ali kérésére a holland Ethica jótékonysági alapítványnak juttatják, amelyet nemrégiben hoztak létre a muszlim nők egyenjogúsításának előmozdítására.

Állandó veszélyeztetettség

Az iszlámkritikus képviselőnő munkáját rendkívüli életveszélyben végzi. Forgatókönyve alapján készült a muszlim nők elnyomását bemutató Submission (Behódolás) című rövidfilm. Munkatársát, Theo van Gogh filmrendezőt 2004 novemberében fényes nappal Amszterdam egyik utcáján leszúrták, majd egy Hirsi Alinak címzett fenyegető levelet szegeztek a mellére. Ezután a képviselőnő néhány hónapra Amerikába távozott, mialatt megírt egy iszlámot erősen bíráló könyvet (I Accuse), mely azóta több fordítást is megélt.

Szűk egy évvel a Theo van Gogh elleni gyilkos merénylet után ismét halálosan megfenyegették: Hirsi Ali és Geert Wilders parlamenti képviselő olyan üzenetet kapott, hogy végeznek velük a Van Gogh elleni merénylet első évfordulóján, november 12-én. Erre nem került sor, az asszony azonban továbbra is 24 órás rendőri védelem mellett éli mindennapjait.

Újabb iszlámkritikus film

Ayaan Hirsi Ali parlamenti tevékenysége mellett 2006-ban újabb film forgatására készül. Ezúttal az iszlámhívők homoszexuálisokhoz fűződő viszonya a téma. A Submission 2. című filmmel állítólag a muszlim homoszexuálisok helyzetére akarja felhívni a figyelmet. A fenyegetésekre való tekintettel a film valamennyi közreműködője inkognitóban marad.