horoszkóp

HIV fertőzött vért kaptak a kazah gyerek

2006.09.19. 13:41
A hatóság tizenhét embert keres, nem kizárt hogy bűncselekmény történt.

55 kazah gyerek fertőződött meg HIV vírussal orvosi gondatlanság következtében, az ország egészségügyi miniszterének elmondása szerint, írja a BBC News. Erbolat Dosayev úgy véli, a gyerekek feltehetően akkor fertőződtek meg a halálos vírussal, amikor az ország déli részén található shymkenti kórházban jártak.

A hatóság tizenhét főre szűkítette azok számát, akik HIV vírussal fertőzött vért adtak a kórháznak, elvileg jótékony célból. Már folyik a nyomozás, mivel elképzelhető, hogy bűneset történt és a vért direkt fertőzték meg.

Az orvos mulasztott

„Egyértelmű hanyagság volt, minden lehető orvosi szabályt megszegtek” – mondja Dosajev. – „A közel tízezer három év alatti gyermeknek egyelőre alig a felén végeztük el a teszteket, a kórházban kezelt többi gyerek között szintén lehetnek fertőzöttek.” Az első esetet még nyáron regisztrálták a kórházban.

A kormány néhány tagja lemondatná az egészségügyi minisztert és helyette inkább regionális egészségügyi hivatalokra osztaná a területet. Dosajev azonban úgy véli, addig nem mond le, amíg be nem bizonyosodik, hogy személyesen ő vonható felelősségre a történtekért.