Olaszországban egyre több szingli, elvált apa és üzletasszony iratkozik be háztartási iskolákba. Az új iparág virágzik, a férfiak kezében pedig meg sem áll a vasaló.
Milánóban egyre népszerűbbek az ún. "home manager" tanfolyamok - adta hírül az APA. Szinglik, elvált apák, korábban csupán karrierjükre összpontosító nők mutatnak óriási érdeklődést a kurzusok iránt, melyet egy jelentős takarítószer-gyártó vállalat szervez. A tanfolyamon elsajátítható, miként érdemes a háztartást hatékony ökológiai és családi szempontok szerint vezetni.

Hogyan lehet öt perc alatt kivasalni egy inget, környezetbarát módon kitakarítani a lakást, gazdaságosan bevásárolni és főzni? Többek között ezekre a kérdésekre kapnak választ az érdeklődők.

Megtérülő befektetés

A cég legmerészebb várakozásait is fölülmúlja a kurzus sikere. "Egy vizsgáért 120 eurót fizetnek a résztvevők, de megfelelő helyre fektetik be pénzüket. Az itt tanultak segítségével ugyanis pénzt és időt takarítanak meg háztartásukban" - mondta a hírügynökségnek Fiorenzo Bresciani. A férfi a tökéletes vasalás metódusát tanítja, ugyanakkor az "Olasz Háziurak Mozgalom" elnöke is egyben, mely állítólag már negyvenezer szimpatizánsra lelt hazájában. Szervezete új képet akar közvetíteni a férfiakról és erősíteni kívánja a nőkkel folytatott dialógust.

Még mindig a nők takarítanak

Jóllehet már az olasz férfiak egyre többet törődnek a családi élettel, alapvetően még mindig szeretik kihúzni magukat a házimunka alól. Összesen napi 22 percet foglalkoznak a háztartással, igaz, 1990-ben ez az időtartam csupán 15 perc volt. Az olasz férfiak többsége számára a házimunka fogalma egyelőre mégis kifullad a megterítésnél és a bevásárlásnál. Mindössze húsz százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ki szokta takarítani a kádat és olykor még vasal is. A nők ezzel szemben napi 80 percen keresztül tesznek eleget háztartási kötelezettségüknek.