A mélyen vallásos Spanyolország lehet az első katolikus ország, ahol jövő év elejétől szabadon házasodhatnak a melegek. Feltéve, hogy az egyház nem torpedózza meg a parlament döntését.
A spanyol egyház hevesen tiltakozik az ellen, hogy éppen a mélyen vallásos Spanyolország lesz az első olyan katolikus ország, amely engedélyezi a homoszexuálisok házasságát.

Az áprilisban hatalomra került szocialista miniszterelnök programjában kulcsszerepet játszott a homoszexuálisok házasságának engedélyezése. A tervezetet múlt hét pénteken fogadta el a kormány, a parlament döntése még hátravan, s a törvény a jövő év elején léphet életbe.

A közvélemény kétharmada támogatja

Ha a törvényhozó testület is elfogadja a homoszexuálisok házasságát engedélyező jogszabályt, akkor Spanyolország lesz a harmadik ország Európában - Hollandia és Belgium után - ahol az azonos neműek is törvényesen élhetnek együtt. A dél-európai, mélyen vallásos országok között viszont elsőként engedélyezik az egyház és a pápa haragját kiváltó házasságot. A katolikus egyház nemtetszése ellenére a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a spanyolok kétharmada támogatja a homoszexuálisok házasságának engedélyezését.

Férfi helyett partner

Az új törvény azonos jogokat biztosít a homoszexuális pároknak, mint a különböző nemű házaspároknak: elválhatnak, egyik vagy másik fél gyermektartás fizetésére kötelezhető, egymás után örökölhetnek, gyermeket fogadhatnak örökbe stb.

A törvényhozók a polgári törvénykönyv 14 bekezdését módosítják, így például az "asszony" és a "férfi" szavakat "partnerek" vagy "szülők" kifejezésekkel helyettesítik.

Becslések szerint a spanyol lakosság 8-10 százaléka homoszexuális.