horoszkóp

Alacsony hormonszinttel rosszabbul vezetnek a nők

2005.01.27. 09:29
Német kutatók szerint összefüggés mutatható ki a tesztoszteronszint és a térlátás, valamint a tájékozódási képességek közt. Emellett a gyűrűsujj hossza is több mindenről árulkodik.

A térképolvasás és a parkolás egyaránt bonyolult feladat lehet a nőknek, ha túl alacsony a tesztoszteronszintjük - állítja egy tanulmány az Intelligencia című szakfolyóiratban. A németországi Griessen egyetemének kutatói összefüggést találtak a hormonszint és a térlátás képessége közt. Emellett az alacsony tesztoszteronszintről árulkodik a rövid gyűrűsujj is - állítja a tanulmány.

Térlátás és útvonaltervezés

A kutatás 40 önként jelentkező diák térlátását, valamint számolási és verbális képességét vizsgálta, és azt mutatta ki, hogy míg a férfiak a térlátás terén biztosabbak, addig nőknek inkább a verbális és emocionális képességeik erősebbek. A térlátás segítségével képes az emberi agy felbecsülni a távolságot. A térképolvasás és a parkolás kifejezetten ezt a képességet használják ki, és a férfiak szerint a nők ezekben csapnivaló teljesítményt nyújtanak - míg a hölgyek általában tiltakoznak ez ellen. Az új tanulmány azonban úgy tűnik, a férfiaknak ad igazat.

A tudósok a vizsgált alanyok gyűrűs- és mutatóujjainak hosszát is összehasonlították, és úgy találták, hogy míg a nőknél a két ujj hossza közel azonos, addig férfiaknál nagy különbség van az ujjak egymáshoz viszonyított arányában.

A tesztek során a férfiak általában jobb eredményeket értek el, mint a nők - kivéve az olyan hölgyeket, akiknek az átlagosnál eltérőbb volt - és így a férfiaknál mért arányokhoz közelített - a gyűrűsujjuk és mutatóujjuk hosszának különbsége. Az Intelligencia című folyóiratban a kutatócsoport vezetője, dr. Petra Kempel elmondta, hogy az ilyen, férfi ujjhossz-arányú nők racionális képességei kimagaslóan felülmúlták nőtársaikét.

Gyanús gyűrűsujj

Más kutatások is vontak le következtetéseket az ujjhosszból. A hosszú gyűrűsujjal és szimmetrikus kézfejjel rendelkező férfiak és nők például állítólag termékenyebbek, de az ujjhossz a szexuális irányultságot is determinálja: a leszbikus nőknél a férfiakéhoz hasonló arányt véltek kimutatni a gyűrűsujj-mutatóujj egymáshoz viszonyított hosszúságában.

Dr. Nick Neave evolúciós pszichológus szerint ennek az lehet az oka, hogy a magasabb tesztoszteronszint hat az agy egyes területeinek aktivitására, mert "inkább a férfiakra jellemző módon kezd működni, erősebb lesz a jobb agyfélteke tevékenysége, ami a térlátásért is felel." A tudós azt a megfigyeléssel is egyetért, hogy a magasabb tesztoszteronszint összefüggésben áll a gyűrűsujj hosszával, mivel a csontokban tesztoszteron-receptorok találhatóak, amelyek a gyűrűsujjban különösen érzékenyek a hormonszint változására.

Mindenki másképp csinálja

A pszichológus szerint "A két nem különböző képességeit használja a tájékozódáshoz. A férfiak inkább az útvonalat memorizálják, míg a nők az útvonalhoz kapcsolódó tereptárgyakat jegyzik meg. Így lehetséges, hogy egy bevásárlóközpont többszintes parkolójában a férfiak könnyebben találják meg az autót, és ezért lehet könnyebb nekik a parkolás is."

Mindezek ellenére maguk a kutatók is elismerik, hogy eredményeik nem tekinthetőek bizonyító erejűnek, mert minden vizsgált alanytól csak egy nyálmintát vettek, és nem vették figyelembe a nők menstruációs ciklusát sem, ami pedig erőteljesen befolyásolja a hormonszintet.