horoszkóp

Eroszkóp, karma és horoszkópfüggőség

2005.04.18. 12:45
A fahoroszkóptól az eroszkópig, a kelta asztrológiától a kutyatartók prognózisáig egyre bővül az asztrológiai repertoár, és a tudománnyal foglalkozó szakemberek, és kókrelek száma. Az asztrológusok szerint a horoszkópfüggőségnek a bizonytalanság az oka.

"Manapság egyre több ember a saját életének válságos időszakát és elakadásait szeretné megoldani azzal, hogy az asztrológiához fordul. Azért tanulják meg az alapokat, hogy a saját életükben hasznosíthassák. Átlagosan minden tizedik tanítványunk lesz csupán gyakorló asztrológus" - monda Dr. Janák Lajos asztrológus, a Baktay Ervin Asztrológiai Egyesület vezetője, aki 1989 óta foglalkozik az utánpótlás képzésével.

Régebben férfiak, manapság nők

Az iskola négy évfolyamában negyven-ötven diák tanul, és körülbelül száz hivatásos asztrológus dolgozik csupán. "De azok, akik valamelyik divatirányzatot meglovagolva pénzt szeretnének keresni ezzel a tudománnyal, azoknak száma ezernél is több" - tette hozzá Dr. Janák.

Az elmúlt években nőtt az érdeklődés ezen pálya iránt, mert az emberek egyre nagyobb része kezdett hinni a csillagjóslásban. Az asztrológus szerint míg korábban inkább férfiak választották ezt a hivatást, az utóbbi években a női többség jellemző. A négy éves képzés tananyagában a horoszkóp kiszámítása, a csillagászati alapismeret, a prognózismódszerek, az etikai alapok, és a sajtóhoroszkópok készítése is szerepel. "Sokan jelentkeznek azzal, hogy őket leginkább csak az orvosi asztrológia érdekli. Az csak a negyedik év anyaga, addig elsajátítjuk az alapokat" - kanyarodott vissza a divatirányzatokhoz Dr. Janák Lajos, akinek tapasztalatai szerint a pszichológia és az asztrológia együttes alkalmazása a szakma egyik legfelkapottabb ága, valamint a karma-asztrológia.

Karma-alap, függőség

"Ez utóbbit alapnak is tekinthetjük. A születés pillanatának időminősége sem véletlen, hanem valami következménye, karmikus vagyis ok-okozati viszonyt jelent és magában hordozza a fejlődés lehetőségét. Az energetikai viszonyok a földi élet körülményeiben is megjelennek, egyes emberek adottságaiban és életsorsában " - mondta Konkoly Imre asztrológus, aki nem a csillagjóslásra, hanem az önismereti tanácsadásra specializálta magát: az energiák megjelenési formáinak segítségével az egyes emberek lelki működését segít megértetni, és a problémákban segíteni.

"Úgy vélem, többek közt amiatt lett népszerű az asztrológia jóslás része, mert sokak életkörülménye bizonytalan, és hiányzik a belső támaszuk, az önhitük. Egyszer egy vendégségben hallottam, a 12 éves gyermek megkérdezte: anyu, szeretem én ezt az ételt? Ezek az emberek elveszítették a kapcsolatot saját magukkal. Nem tudják pontosan, hogy mit éreznek, mire vágynak, és hajlamosak később besétálni abba a csapdába, hogy minden döntésükhöz kikérjék az asztrológus, jós, vagy bármilyen más gurunak hitt ember tanácsát" - mondta Konkoly Imre.

Rosszabb választás, ha a magazinokban megjelenő horoszkópokat tekintjük szentírásnak. "Ezek túlságosan általános tendenciákat fogalmaznak meg, másfelől pedig sajnos nem mindig szakemberek állítják össze" - mondta Dr. Janák Lajos. Az elemzésekből pedig bőséges választék található a fa-horoszkóptól az eroszkópig, a kelta asztrológiától a vércsoportelemzésig. A teljesség igénye nélkül ötletszerűen összegyűjtöttünk néhány előrejelzést az áprilisban születettekre vonatkozóan.

Április a kosoknak

A Velvet például intenzív szerelmi életet ígér a kosoknak áprilisra. Az Asztronet előrejelzése szerint a jegy szülöttei türelmesebbek és céltudatosabbak lesznek. Amelyik kos még nem választott szakmát, annak a Harmonet saját találmányában, az úgynevezett meloszkópban jelzik, kutató, filozófus, muzsikus egyaránt válhat belőle. Ennél sem segít többet az önismeretben, hogy megtudhatjuk, a kos szerencsenapja a kedd, és drágaköve az ametiszt. Az ételhoroszkóp szintén nem túl eredeti, amelyik szerint a kosok a fűszeres ételeket kedvelik: csípős paprikával, cayenne-borssal fűszerezik a vacsorájukat, és a szolgáltatás szerkesztői kifejezetten a mazsolás barnarizsfelfújtat barackos öntettel ajánlják áprilisra. Ha ezek után még arra is kíváncsiak a jegy szülöttei, hogy milyen kutya illik a jellemükhöz, a Harmonetről lementhetik, hogy a vadászkutyák, mint például a magyar vizsla. A kos hölgyeknek azonban inkább a foxi ajánlott, mivel értelmes és kiegészítőként is jól mutat.

"Nem hiszek abban, hogy általános megállapításokkal segíteni lehet egyes embereken. Amikor valaki eljön hozzám, elsőként egy hosszú interjút készítek vele a saját életéről, az aktuális helyzetéről és közben arra törekszem, hogy egyre tisztábban lássa magát, a saját viselkedését. A tudatosság, a saját "aha" élmény, amikor felismer valamit, az a döntő esemény, nagyon sokat segít, amikor közelebb kerül magához. Volt már, aki az interjú során még az előtt átlátta a problémáját és a megoldás felé vezető vezető utat, mielőtt elkészítettem volna a horoszkópja részletes elemzését" - beszélgettünk Konkoly Imre asztrológussal, aki arra is felhívta a figyelmet, önmagukban a csillagjegyek nem elegendőek az ember igazi személyiségének megismeréséhez.

A csillagjegy nem elég

"A csillagjegy vagy napjegy azt jelenti, hogy a nap melyik jegyben állt akkor, amikor az illető született. A nap jegyünk tulajdonságaiból az igazi énünk, önmagunk viselkedését ismerhetjük meg, a "Ki vagyok én?" kérdésre kapunk választ. Ez csak egy meghatározó tulajdonsághalmazt eredményez, de ezen kívül még tíz jelölő van, melyek hasonló súllyal bírnak, mint a napjegy: a kilenc planéta és az aszcendens. Hosszú távon nem éri meg csak egy szempont alapján, felszínes prognózisokba bocsátkozni, mert az csak tüneti kezelése egy problémának és csak még inkább eltávolodhatunk önmagunktól" - mondta Konkoly Imre humanisztikus asztrológus.