Jótékonysági hangversenyt szervez a Magyar Hospice Alapítvány február 15-én a Zeneakadémia Nagytermében. Az eseményen fellépnek az Amadinda Ütőegyüttes, Presser Gábor, Ránki Dezső, Klukon Edit és Szakcsi-Lakatos Béla.
A Hospice egyfelől egy ellátási forma, melynek szakemberei az életútjuk végére ért rákbetegeket otthon, családjuk körében ápolják; másfelől egy újfajta szemlélet meghonosítója hazánkban: "Célunk, hogy ne a beteg 'dühödt' gyógyítására, hanem az életminőségre helyezzük a fő hangsúlyt." - mondta az alapítvány igazgatónője, dr. Muszbek Katalin a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A sajnálat nem elég

Rövid reklámfilmet nézünk, Dobó Kata beszél közvetlen hangnemben a Hospice munkásságáról, miközben cseppet sem kenetteljes, sokkal inkább szívszorító képek váltják egymást. A néhány perces film végén legördül egy egyértelmű üzenetet közvetítő felirat: "A sajnálat nem elég".

Dobó Katán kívül számtalan magyar közéleti személyiség állt a vállalkozás mellé az elmúlt 13 évben. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő jótékonysági hangversenyre sem volt nehéz összeverbuválni a fellépőket - derült ki a sajtótájékoztatón.

Az alapítvány jelenleg a Budapest Hospice Ház fekvőbeteg részlegének létrehozásán fáradozik. Húszmillió forint és egy szerződés a társadalombiztosítás részéről: ennyi hiányzik még a tízágyas fekvőbeteg részleg kialakításához, ami július 1-től elméletileg már fogadhatná betegeit. A februári koncert bevételeit a hiány pótlására szánják.

Hangárverés

Az esemény különlegessége a Presser Gábor ötletén alapuló "hangárverés" lesz, "Felteszem majd a kérdést, hogy 'ki ad az első hangjegyért x összeget'?" - vázolja a játékszabályokat a zenész. "Megkezdődik a licit, és aki a legmagasabb összeget kínálja, például azt mondja: C. Aztán elindul egy újabb licitálás, és az összeállt hangsorra Szakcsi Lakatos Bélával és az Amadindával elkezdünk improvizálni."

Az így kialakult zeneműből limitált példányszámú felvétel készül, mely a licitálókat illeti majd.