horoszkóp

Önkéntesek segítik a rákbetegeket

vb
2006.04.13. 14:12
A Magyar Hospice Alapítvány egy éve már nemcsak otthonukban látja el az életük végsõ stádiumába ért rákbetegeket, hanem az alapítványi házban kialakított fekvõbeteg részlegen is. Tavaly 892 rászorulón segített az alapítvány, ahol a szakemberek mellett nyolcvan önkéntes is dolgozik.

Humánus kezelés, már házon belül is

A hospice egy olyan ellátási forma, melynek szakemberei az életútjuk végére ért rákbetegeket otthon, családjuk körében ápolják, így biztosítva számukra életük végéig az emberi méltóság megõrzését. A Hospice Ház fekvõbeteg részlegén tavaly június óta mûködik egy 200-250 beteget ellátni képes ingyenes palliatív ellátást biztosító részleg. A beteggondozás mellett az alapítvány orvosai és nõvérei - köztük jelenleg közel nyolcvan önkéntes - a hozzátartozókat is segíti a betegség alatt, és késõbb a gyász terheinek viselésében is.

A Nemzeti Rákellenes Program része

A Magyar Hospice Alapítvány 2005-ben 892 rászorulón segített, mondták el a csütörtökön tartott éves szakmai beszámolón. A gyógyíthatatlan, már csak tüneti kezelésben részesíthetõ - fõleg daganatos - betegeket segítõ szervezet tizenötödik éve végez odaadó munkát és szemléletformálást, egyelõre elsõsorban Budapesten.

A szakorvosok mellett pszichoonkológusok segítik a betegeket, az ingyenesen hívható Életvonal lelki támogatást nyújt, és a Dózsa úti Hajléktalan Kórházzal közösen mûvészetterápiát is indítottak. Tavaly szeptember óta a hospice-palliatív ellátás a Nemzeti Rákellenes Program része.

Elmarad a koncert

Az elmúlt években olyan ismert emberek álltak az alapítvány mögé, mint Dobó Kata, Kulka János, Rost Andrea, Mácsai Pál, Ránki Dezsõ, Presser Gábor és az Amadinda Ütõegyüttes.

A zenekar és Presser Gábor április 23-ra meghirdetett - immár hagyományosnak mondható - Hang Árverés nevû koncertje a Zeneakadémián idén - érdeklõdés hiányában - sajnálatos módon elmarad, a Rotary Klub azonban májusban gálaestet szervez az alapítvány javára.