Egy kanadai orvos szerint az Oscar-díjas színészek négy, a többszörösen kitüntetett szereplők hat évvel élnek tovább, mint a nominált kollégák. Tanulmányában az orvos nem elemzi ugyanakkor a környezetet, és nem szól arról a jelenségről, amikor egy színésznőtől elismerése miatt hidegül el a férje. Ez történik Hilary Swank esetében.

Azok a színészek, akiknek teljesítményét Oscar-díjjal ismerik el, tovább élnek, mint azok a kollégáik, akiket csak jelöltek a rangos elismerésre. Erre a következtetésre jutott Dr. Donald Redelmeier, a Torontói Egyetem professzora, aki szerint az Oscar-díjas színészek élete körülbelül négy évvel meghosszabbodik a kevésbé sikeres pályatársakhoz képest.

Négy évvel tovább

A kijelentéseit a professzor saját felmérésére alapozza, amelyben a színészek pályáját hasonlította össze. Dr Redelmeier azt is megállapította, hogy a többszörös Oscar-díjas filmszereplők akár hat évvel is tovább élhetnek. Példaként Katherine Hepburnt említette, akinek színészi játékát négy alkalommal díjazták. Howard Hughes egykori szerelme tavalyelőtt, 96 éves korában halt meg. A doktor szerint nyilvánvaló, hogy az ünneplés jótékony hatással volt Hepburn egészségére.

A kanadai egészségügyi központban megtalálható tanulmányban a kutató minden eddigi Oscar-díjra jelölt színész adatait feljegyezte. Gyűjteményében 762 színész pályájának rövid elemzése található meg, akiket a legjobb színész, vagy legjobb mellékszereplő kategóriában jelöltek az Amerikai Filmakadémia díjára. Az élettani hatásokat illetően annak sincs jelentősége, hogy a színész milyen filmes műfajban érte el a sikerét. A kutatás szerint a drámai szereplők sikere a komédia színészeivel egyenértékű az életkilátásokat tekintve.

Hillary Swank házassága válságban

"Aki egyszer is megkapja azt a szobrot, fürdőzik a sikerben. Aztán ezt a jelképet teszi a kandallójára, vagy más kiemelt helyre, így mindig látja. Ezt az érzést senki nem veheti el a színésztől. Ráadásul a sikerre a kollégák és a külvilág is folyamatosan emlékezteti, az Oscar-díjasok látványosan több tiszteletet kapnak" - fejtette ki a professzor a CBS Newsnak, aki szerint a siker erősíti az immunrendszert, így a betegségekkel és a stresszel szemben is ellenállóbb lesz a szervezet. Ami az adatok összesítését illeti, a szakember szerint a győztesek átlagosan 79,7 évig élnek, szemben a jelöltekkel, akik 75,8 évig.

A professzor munkásságának kritikája lehet, hogy az Oscar-díjat kapott színészek nemcsak őszinte elismerést kapnak a környezetüktől. Az akadémia díjával immár két alkalommal kitüntetett Hillary Swank magánélete megsínyli a sikert. A színésznő szintén szakmabeli férje Chad Lowe kisebbrendűségi komplexustól szenved felesége mellett. 1997-ben, házasságkötésük idején karrierjük ugyanis együtt indult, de Swank néhány év alatt látványos sikereket ért el.

Az írók immunrendszerét nem erősíti

Az ehhez hasonló következmények elkerülték Donald Redelmeier doktor figyelmét, de egy másik területre koncentrált. A vizsgálatát kiterjesztette Oscar-díjas forgatókönyvírók, és más szakemberek pályájának elemzésére. "A tapasztalataim szerint az ő esetükben nem érvényesül a színészeknél törvényszerű hatás. Nem kapnak ugyanis olyan szintű látványos ünneplést, mint a filmek kultusszá vált szereplői" - mondta a professzor a CBS Newsnak.