horoszkóp

Galambos Dorina belefehéredett a szuriba

2007.02.26. 15:19
Galambos Dorina és húga beoltatta magát a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus ellen, majd egy kicsit elgyengült. A három elemből álló védőoltás egyelőre nagyon drága, de szinte teljesen kizárja a méhnyakrák kialakulásának esélyét.

"Nem fájt, olyan, mint a szúnyogcsípés: kis tűvel adják be, kevés folyadékot és csak rövid ideig tart" - mondta érdeklődésünkre Galambos Dorina a megszűnésre ítélt Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ oltóközpontjában nem sokkal azután, hogy húgával együtt megkapta a HPV elleni védőoltást, melynek következtében kicsit rosszul lett. Testvére, a 22 éves Adriána egyetértően bólintott, és hozzátette, hogy nála kimutatták humán papillóma vírusfertőzést, de jelenleg gyógyultnak tekinthető. A további bajok megelőzése végett most kifejezetten örül, hogy túl van a védőoltás-sorozat első fordulóján.

Méhnyakrák és szemölcsök ellen véd

Dorina veszélyeztetett
Pély Barna javasolta az oltást párjának, akinek édesanyja és nagymamája is méhnyakrákból kiinduló áttétes rákban vesztette életét. A szakorvosok arra figyelmeztették Galambos Dorinát és húgát, hogy a betegség őket is veszélyezteti, de a méhnyakrák elleni oltással megelőzhető annak kialakulása. (MTI)

Szőnyi György, aki a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság titkára, és aki a lányoknak beadta az oltást, a Velvetnek elmondta, olyanoknak is érdemes beoltatniuk magukat, akiknek a szervezete már találkozott a vírussal. Az orvos szerint a vakcina nemcsak az olyan fiatal lányok esetében hatásos, akiknek a szervezete még nem találkozott a vírussal, hanem a gyógyult szervezetet is védi, de csak azután, hogy a vírus hatására módosult hámsejteket eltávolították a méhnyakról.

Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a vakcina a méhnyakrák megelőzését szolgálja. A humán papillóma vírus hatására már kifejlődött betegség kezelésére nem alkalmas, és nem helyettesítheti az évenkénti nőgyógyászati vizsgálatot sem. Bónuszként a HPV elleni vakcina a nemi szerveken előforduló szemölcsök ellen is véd.

Dorina ruhában és a Playboyban

De mi is az a HPV?

A HPV egy olyan vírus, mely az úgynevezett laphámszövetbe bejutva sokszorozza meg magát, majd a sejt pusztulását követően képes onnan kijutni és további sejteket megbetegíteni. Amennyiben ez a laphám a méhnyakat borítja, a vírus rendellenes sejteket hoz létre, melyek szaporodása rákmegelőző állapotot, később - megfelelő kezelés hiányában - méhnyakrákot okozhat. Itthon a méhnyakrákban elhunytak aránya háromszor magasabb, mint az uniós átlag.

Dorina csak a Playboynak vetkőzik
Galambos Dorina látható a Playboy magazin márciusi számában (lásd galériánk). Az oltás után erről a munkáról is faggattuk: "Nagyon élveztem, nagyon kreatív munka volt. Egy art deco kávéházban készültek a felvételek, amik nagyon jól sikerültek. Mint mindig, most is Nánási Pál fotográfussal dolgoztam." Dorina azt is elmondta, nem voltak aggályai a felkérés miatt: "A Playboy az egyetlen lap, akinek levetkőzöm, mert őket tartom vállalhatónak."

A legveszélyeztetettebbek a 26 év alatti nők. Magyarországon állítólag minden negyedik nő szervezetében megfordult már ez a vírus, és az aktív szexuális életet élők becslések szerint már az első 2-3 évben megfertőződnek vele.

Nincs OEP támogatás

Jelenleg az oltást egyelőre nem támogatja az OEP, ennélfogva a korábbi tervekkel ellentétben nem lesz kötelező a kiskorú lakosság körében. Szőnyi doktor, illetve a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság reményei szerint azonban ez a helyzet változni fog, de nem valószínű, hogy még idén - véli Szőnyi doktor.

Hol és mennyiért?

Ha valaki úgy dönt, hogy szeretne oltást, két módon tehet rá szert. Egyik megoldás, hogy felkeresi háziorvosát, gyerekorvosát vagy nőgyógyászát és írat vele egy receptet. Ezután a jogosult nőgyógyászok egyike adhatja be neki a vakcinát. Ezt a lépést ki lehet kerülni azzal, ha a páciens egyenesen besétál az egyelőre kevés, de egyre növekvő számú oltóközpontok egyikébe, mint amilyen a Bakáts téri, ahol recept nélkül megkaphatja a védőszert.

Az oltás tehát önköltséges, a három részletből álló sorozatért darabonként közel 30 ezer forintot kell fizetni. Az első és a második között két hónapnak, az első és a harmadik között fél évnek kell eltelnie.

A szer európai uniós törzskönyvezésére 2006 őszén került sor, Magyarországon 2006 decembere óta kapható.

A férfiaknál is rákot okozhat a HPV
"Elviekben a HPV-t a férfiakban is ki lehet mutatni, azonban az eljárás tömeges elterjedésére vajmi kevés az esély" - írja a vital.hu. "Már a fertőzést csupán valószínűsítő teszt is azzal jár, hogy a hímvessző bőrére mintegy 10 percre hígított ecetsavat cseppentenek, azonban biztos választ csak egy kimetszéses szövettani vizsgálat adhat, ami még ennél is kellemetlenebb. Tekintve, hogy maga a fertőzés nem, vagy csak kevés kellemetlenséggel jár a férfiak számára, érthető, ha nem rohannak tömegesen kivizsgáltatni magukat. A fertőzések csökkentésének terhe ezáltal szinte kizárólag a nők vállát nyomja."

További érdekesség, hogy hiába kezelték a partnerét, a vírust továbbra is hordozó férfi újra és újra fertőzhet, ami ellen az óvszerhasználat sem nyújt teljes biztonságot, hiszen a vírus elvileg bármely fertőzött bőrfelületről átkerülhet egyik emberről a másikra. A férfiaknál a HPV pénisz-és végbélrákot okozhat.