A HPV-vírus a jelenleg egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mely elsősorban a fiatal nőket veszélyezteti. Goromba, mert akár évekig is tünetmentes, miközben a háttérben végez lassú, sok esetben a méhnyakrák kialakulásához vezető romboló munkát. A rendszeres rákszűrés, a megfelelő védekezés és egy hamarosan forgalomba kerülő védőoltás megelőzheti a bajt.

"A méhnyakrák kialakulásában bizonyított az úgynevezett humán papillomavírus (HPV) oki szerepe" - mondta el érdeklődésünkre Dr. Elekes Tibor szülész-nőgyógyász szakorvos. Fontos azonban tudni, hogy önmagában a HPV-fertőzöttségtől nem alakul ki automatikusan a rák, ehhez egyéb, járulékos tényezők megléte is szükséges.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusfertőzés

A vírus szexuális úton terjed (valószínűleg a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusfertőzés), a szexuálisan legaktívabb ifjúkorra jellemző, és Magyarországon nagyjából minden ötödik nő szervezetében kimutatható. Az átmeneti HPV-fertőzés tehát a szexuálisan aktív nőkben a leggyakoribb, azonban a fertőzések legnagyobb része -- 50-80 százalék -- három-hat hónap alatt eltűnik a szervezetből. Amennyiben a szervezet immunrendszere gyenge, és a vírusfertőzés állandósul, valamint jelen vannak egyéb hajlamosító tényezők is -- dohányzás, hormonális állapot -- kialakulhat a méhnyakrák, hívta fel a figyelmet a veszélyekre a szakorvos.

Akkor vizsgálják, ha a rákszűrés indokolttá teszi

A HPV-vírus tehát rizikót jelent, ráadásul hosszú időn át tünetmentes a jelenléte. A fertőzés tettenérésének első állomása többnyire a szokásos éves rákszűrés. Jelenleg Magyarországon a HPV-fertőzöttséget kimutató genetikai tesztre csak akkor kerül sor, ha azt a citológiai és a kolposzkópos szűrés indokolttá teszi. A hagyományos rákszűrésen ugyanis csak a sejtek állapotát vizsgálják, a vett kenetet nem tesztelik automatikusan HPV-vírusra vagy egyéb szexuális úton terjedő kórokozóra, például Chlamydiára. (A Chlamydia a meddőség rizikóját növeli.)

A rákszűrés eredményét egy nagy P betű (a tesztet kidolgozó Papanicolau, görög orvos nevének kezdőbetűje) és egy ötös skála jelzi. A P1 és P2-es eredmény nem valószínűsít rosszindulatú folyamatot, a P3-as az első kóros citológiai érték a sorban, de akár szimpla gyulladást is jelölhet, míg a P4-es érték már egyértelmű rákos elváltozásra hívja föl a figyelmet. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár akkor fedezi a HPV-teszt költségeit, ha kétszer egymás után 3-6 hónapos időn belül P3-as értéket állapítanak meg a páciensnél.

Olcsó és jó magyar teszt

A HPV-vírus kimutatására sok esetben egy magyar fejlesztést használnak, a Genoid cég tesztjét. A teszt a több mint száz különféle humán papillomavírusfélét képes azonosítani, (azaz azokat, melyek a genitális regióban előfordulhatnak) - ezek közül 15 vírustípus tartozik az úgynevezett magas rizikójú csoportba.

HPV

Ez a szolgáltatás itthon 2000 óta érhető el, tavasszal megkapta a CE jelet, egy EU-s minőségjelölést, mely a termék biztonságos használatát szavatolja. A CE jel lehetővé tenné a forgalmazást az EU-ban, de egyéb - főleg szabadalmi - okokból mégsem árulhatják Nyugat-Európában, így a cég Magyarországon kívül Kelet-Európára és a Távol-Keletre koncentrál.

A cég információi szerint 4000 forint körül van az egyszeri HPV-teszt ára, ami nagyjából 7000 forintra rúg, ha Chlamydia-teszttel is kombinálják. "Nemzetközi tekintetben itthon nagyon alacsony áron el lehet végezni a HPV-vírus tesztjét. Magyarország megdöbbentően jó helyzetben van" - mondta el a magyar nők megnyugtatására Dr. Erdős Attila, a Genoid ügyvezető igazgatója. Nyugat-Európában a hasonló hatékonysággal dolgozó HPV-tesztek elvégzése 40-80 euróba kerül.

A HPV-nek egyébként nincs sok köze a Chlamydiához. Mint Dr. Elekes Tibor nőgyógyász szakorvos elmondta, mindössze azért gyakoribb utóbbi jelenléte is a HPV-fertőzötteknél, mert a Chlamydia is egy szexuális úton terjedő fertőzés, egyéb jellemzőkben viszont nincs közöttük hasonlóság.

Nincs belőle patikai gyorsteszt

Gyógyszertárban vagy drogériában hiába keresnénk otthon elvégezhető HPV-tesztet, mivel a terhességi tesztekkel ellentétben ennek nem létezik gyorstesztverziója. Orvosát viszont bárki kérheti arra, hogy a levett mintát HPV-vírusra és Chlamydiára is teszteltesse. (Amit ilyen esetekben természetesen nem fedez az OEP.)

Rizikócsoport: fiatal, nő, aktív

A HPV-fertőzés és az esetlegesen következményes rosszindulatú méhnyak-betegség gyakrabban fordul elő azokban, akik fiatalabb korban kezdték a nemi életet, akik sokszor váltogatják nemi partnerüket és akiknek volt korábban nemi betegségük.

Dr. Elekes szerint tehát a HPV-teszt elvégzése csak bizonyos esetekben indokolt, szerinte egyébként a prevención van a hangsúly, a lakosság tájékoztatásán. Ugyanakkor teljesen méltányolhatónak tartja, ha valaki szeretné tudni, ő maga fertőzött-e.

Jön a védőoltás

Az Európai Unió gyógyszerhatósága július 28-án jóváhagyta, így itthon várhatóan 2007 elején forgalomba kerül egy védettséget biztosító vakcina is, mely a HPV-vírus négy leggonoszabb fajtája ellen biztosít védettséget. Preventív szemléletű védőoltásról van szó, a betegség kialakulását változó mértékben lehet vele megelőzni.

Az EMA, az Európai Unió gyógyszerhatósága ajánlotta a HPV elleni oltást, és az ajánlás után már csak egy lépés a forgalmazáshoz szükséges törzskönyv, amelyet a Guardian értesülése szerint az EMA két hónapon belül kiad. Dr. Mueler Otmár, a VÉFE, védőoltást gyártók magyarországi egyesületének elnöke az Indexnek elmondta, ha az EMA törzskönyvezi a Gardasilt, az uniós tagállamokban már nincs szükség további törzskönyvezésre.

Kötelező lesz

A védőoltást olyan 9 és 26 év közötti nők beoltására szánják, akik még nem fertőződtek meg a HPV-vel. Magyarországon valószínűsíthetően a 18-16 év alatti nők esetében kötelező oltás lesz. Dr. Elekes elmondta, a már kialakult rosszindulatú méhnyak-elváltozásra a vakcina hatástalan.