horoszkóp

Házasságra hajtanak a magyarok

2007.02.14. 12:21
A legtöbb magyar életcéljai közt tartja számon a házasságot, és szerintük ezzel még a hosszú távú párkapcsolat sem ér fel. Világelsők vagyunk azzal a véleménnyel, hogy a kisgyerekes anyák ne dolgozzanak.

A magyarok Európa-bajnokok azok kiemelkedő arányával, akik egyik életcéljuknak tekintik a házasságot. Ugyanakkor nálunk vannak legkevesebben azok, akik számára egy stabil, hosszú távú kapcsolat ugyanannyit ér, mint a házasság. További szempont: "A kisgyerekes anyáknak nem kellene dolgozniuk," - ezzel az állítással az egész világon Magyarországon értenek egyet legtöbben. Ezek a legérdekesebb megállapításai a Nielsen piackutató vállalat nemzetközi felmérésének, amellyel a házasságra és családi életre vonatkozó véleményeket tárták fel 41 ország internet-használói körében.

Az életünk értelme egy papír

Három magyar megkérdezett felnőtt közül ketten egyik életcéljuknak tekintik a házasságot, és ezzel a legnagyobb mértékben mi haladjuk meg a 46 százalékos európai átlagot. "A házasság egész életre szól" - tartja a magyarok szintén kétharmada, megint csak az átlagnál nagyobb arányban.

Amíg Európában meglehetősen elterjedt az a felfogás, hogy a stabil, hosszú távú párkapcsolat egyenértékű egy házassággal, addig ez a legkevésbé jellemző Magyarországon. Földrészünkön a megkérdezettek 77 százaléka számára szinte mindegy, hogy párkapcsolatuk kerete házasság-e, nálunk viszont kiugróan kevesen gondolkodnak így (mindössze 51 százalék).

Házasság és gyerek a harmincasok célja

Gyereket esküvő után a többség minden országban akar - Magyarországon is; a válaszadók 81 százaléka. "A házasságban élő szülők gyermekei boldogabban és nagyobb biztonságban nőnek fel, mint az elváltaké" - ezzel az állítással a magyarok 65 százaléka ért egyet, ami megfelel az európai átlagnak. Itt a lengyelek a listavezetők 88 százalékkal, míg a finneknél és a spanyoloknál csak 54 százalék osztja ezt a felfogást.

Az európai országok többségében 70-80 százalék (nálunk 70) azok aránya, akik szerint a 30-as életévek legalkalmasabbak a házasságkötésre és arra, hogy megállapodjon az ember.

Kisgyerekes anyának otthon a helye

Közép-Kelet-Európában legelterjedtebb a felfogás, hogy a kisgyermekes anyák ne dolgozzanak. Amíg földrészünkön a megkérdezettek átlagosan 30 százaléka gondolkozik így, addig a magyarok 61 százaléka, sőt, ezzel a mutatóval világelsők vagyunk. A globális sorrendben is régiónk többi országa következik: Csehország 48, Lengyelország 44, a Baltikumban 42 százalékos aránnyal. A másik véglet: a négy skandináv országban 79-88 százalék szerint nyugodtan dolgozhatnak a családanyák.

A nemzetközi mezőnyhöz képest vaskalaposak vagyunk

A nemzetközi összehasonlítás rámutat több életfelfogás- és mentalitásbeli különbségre. Például amíg a magyarok 64 százalékának életcéljai közé tartozik a házasság, addig a további sorrend: lengyelek 60, finnek 57, olaszok és norvégok 55-55, németek 52, csehek 51 százalék. A másik oldalon a görögök csupán 26, spanyolok 34, belgák 37, franciák és dánok 39-39, osztrákok 40 százaléka sorolja a házasságot életcéljai közé.

Az élettársi kapcsolat és házasság között nem tesz különbséget a spanyolok, belgák, csehek, hollandok, dánok, osztrákok és franciák 80 százaléknál nagyobb része. A másik oldalon a magyarok (51 százalék) mellett a balti országok lakói, törökök, görögök és lengyelek mutatója marad 70 százalék alatt.

Gyerekvállalási szándékban a görögök, baltiak, lengyelek, norvégok, törökök, olaszok és franciák állnak az élen 86-94 százalék közötti arányokkal, a magyarok kissé elmaradnak 81 százalékkal.