Örök hűség egy szúrással

2004.06.21. 11:19
Sokan mindent megadnának egy olyan csodaszerért, amivel elérhető, hogy párjuk örökké hűséges maradjon hozzájuk. A mezei egerek esetében ez az álom már egy injekcióval valóra válhat, úgyhogy vélhetően már csak idő kérdése, hogy az emberek számára is eljöjjön a szép új világ.
Egyetlen gént kell bejuttatni az agyba ahhoz, hogy a válogatás nélkül bárkire hajlandó hímekből hűséges, monogám partner legyen - állítják a tudósok. Persze a dolog nem ennyire egyszerű: egyelőre még csak egereknél sikerült efféle áttörést elérni, az emberi fajhoz tartozó hímek szoknyabolond indíttatásait nem ilyen egyszerű megzabolázni. Az embereknél ugyanis amellett, hogy több génen múlik ugyanez, egyéb tényezők is befolyásolják a párkapcsolatot.

Hűséges prérikutyák, kicsapongó egerek

Az Emory Egyetem Yerkes Nemzeti Főemlős-kutató Központja és az Atlantai Viselkedéstudományi és Idegkutatási Intézet munkatársainak rágcsálókon végzett megfigyelései közelebb vitték a kutatókat a romantikus szerelem neurobiológiájának megértéséhez.

"Összehasonlító állatkísérleteink eredményei azt bizonyítják, hogy egyetlen gén működésének megváltoztatása alapvető változásokat okozhat az egyed szociális kapcsolataiban" - mondta el Larry Young, az egyetem kutatója. A Nature magazinban publikált tanulmány szerint a kutatócsoport egy ártalmatlan vírussal juttatta be a monogám beállítottságú rágcsáló, a prérikutya génjét a szabados szexuális életéről is elhíresült közönséges mezei egér agyába. A gén hatására az addig hűtlen egérfajta feladta kalandozó természetét és sokkal nagyobb érdeklődést tanúsított aktuális párja iránt.

Magasabb hormonszint a hűség záloga

Egy korábbi kutatás már igazolta, hogy az élethosszig tartó párkapcsolatban élő prérikutyák agyának egy területén magasabb a vasopressin nevű hormon szintje, mint a mezeiegereknél. A gén átvitelével a mezei egerek agyában is megemelkedett ez a hormonszint, és ezáltal a rágcsálók is képessé váltak a párkapcsolatra. A régebbi kutatások azt is kimutatták, hogy ez a receptor az autizmus kialakulásánál is fontos szerepet játszik, valamint azt, hogy a romantikus szerelem érzésekor végbemenő agyi folyamatok a drogfüggőségben is szerepet játszanak.

Egészen izgalmas összefüggés, hogy a vasopressin hormonszintjének egyéni különbségei mennyire befolyásolják, hogyan alakítják kapcsolataikat az emberek - állítja Young.