horoszkóp

A házasság lehet jó és boldog is

MTI
2005.02.11. 16:30
Idén február 13. a Házasság Világnapja, melyet Amerikában már húsz éve ünnepelnek. Itthon még mindig több a házasság, mint Nyugat-Európában, de a házasságkötések és a gyermekek száma évről-évre csökken.

A kezdeményezés 1981-ben indult útjára az Egyesült Államokból, amikor Valentin napon Baton Rouge város polgármestere, Louisiana állam kormányzója és a katolikus egyház meghirdette a Hiszünk a házasságban elnevezésű akciót. A rövid idő alatt sikeressé vált program 1983-ban nyerte el A Házasság Világnapja elnevezést, megünneplésére február második vasárnapját jelölték ki.

Hiszek egy házasságban

E napon sokféle eszközt felhasználva próbálják felhívni a társadalom figyelmét arra a tényre, hogy a minden ellenkező híresztelés ellenére léteznek jó, boldog és tartós házasságok, továbbá, hogy a napjainkban egyre népszerűbb, csak együttélésre alapozott kapcsolat többnyire nem olyan tartós, mint a házasság. Amerikában a nap megünneplése kiegészül a Valentin napig tartó Házasság Hetével, ilyenkor például a családok egymás gyermekeire vigyáznak, hogy a házaspárok kettesben lehessenek, s közös programmal erősíthessék összetartozásukat.

Persze, régen rossz, ha a másik fél iránti nyitott figyelem csak erre a napra korlátozódik, a kapcsolat folyamatos karbantartást igényel. Erre figyelmeztetnek napjaink riasztó válási statisztikái is: Európában és az Egyesült Államokban ma már több házasság végződik válással, mint ahány átvészeli a viharokat. A házasságkötések és a születések számának csökkenése is világtendencia.

Itthon még több a házasság

Magyarországon az élettársi együttélések aránya jóval alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között. Az együttélés, vagyis a papír nélküli családi életforma erkölcsi tartalmát illetően a társadalom többségének szemében már egyenértékűvé vált a házassággal. Sok fiatal azért nem köt házasságot, mert riasztja őket, hogy a házasságok jó része válással végződik. A világ nem minden részén van választási lehetőség, a házasságok 60 százalékát. szerződésekkel kötik meg, ki sem kérve a menyasszony véleményét.

Magyarországon 2004 első tizenegy hónapjában 3,3 százalékkal esett vissza a házasságkötések száma az előző év azonos időszakához képest ez több mint 1400-zal kevesebb esküvőt jelent, és kevesebb gyermek is született. A Házasság Világnapját a nagycsaládos egyesületek kezdeményezésére kezdték el hazánkban is ünnepelni az elmúlt években.