Egyre több ikerpár születik Hollandiában

2004.08.06. 10:41
Az elmúlt negyedszázadban megduplázódott az ikrek száma Hollandiában. A jelentős növekedést a mesterséges megtermékenyítési technika okozta, ilyenkor ugyanis a biztos siker érdekében több petesejtet ültetnek be - aztán előfordul, hogy több is megfogan.
1976-ban 1800 ikerpár született Hollandiában - minden 103 szülésre jutott egy -, tavaly pedig 3600 ikerpár látta meg a napvilágot, 55 szülésből egy esetben ikerpár jött a világra. A holland statisztikai hivatal kimutatásai szerint a jelenség összefüggésbe hozható a meddőségi problémákkal küszködő emberek esetében alkalmazott megtermékenyítési technikákkal.

Az adatok szerint a kétpetéjű ikerpárok születése vált gyakoribbá, az egypetéjű ikerpárok aránya nem változott: 1000 szülésből hat esetben születnek egypetéjű ikrek. A hármas-, négyes- és ötösikrek száma relatíve alacsony maradt. Az ötvenes, hatvanas és hetvenes években évente 25 alkalommal született kettőnél több baba, ez az ikerszülések egy százalékát jelentette.

Kevesebb beültetett petesejt

A kilencvenes évek elején ez az arány megnövekedett: az ikerszülések négy százalékában több mint két baba jött a világra, ugyancsak a mesterséges megtermékenyítés következtében. Ebben az időszakban az orvosok a szülési esélyek javítása érdekében öt vagy hat megtermékenyített petesejtet ültettek be az anya méhébe. A kilencvenes években azonban változtattak a gyakorlaton, és kettő vagy háromra csökkentették az egy alkalommal beültetett petesejtek számát. Ennek hatására csökkent a hármas- és négyesiker-szülések száma.

1991-ben 120 alkalommal születtek hármas-, négyes- vagy ötös ikrek Hollandiában, tavaly pedig, a megtermékenyítési gyakorlat megváltoztatásának hatására már csak 70 alkalommal.