horoszkóp

Kampányolnak a gyermekbányászok ellen

2005.06.10. 15:51
Mintegy egymillió gyermek dolgozik bányákban halálos baleseteknek kitéve, kilencven méterrel a föld alatt. Néhány éve június 12-e a Gyermekmunka Elleni Világnap, amikor a több mint kétszázötven millió dolgozó kiskorúról emlékeznek meg.

Június 12-e a Gyermekmunka Elleni Világnap, amelyet 2002-ben tartottak meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére. Az ILO statisztikái szerint a gyermekmunka világméretű törvényi tilalma ellenére még mindig minden hatodik (5-17 éves életkor közötti) gyermek dolgozik rendszeresen; azaz a világon ez idő szerint csaknem 250 millió gyermek kényszerül munkát végezni a megélhetéséért.

Cselédmunka, rabszolgaság

Több millió leánygyermek esik a rosszul fizetett házi cselédmunka csapdájába: ezeket a gyermekeket nemcsak a túlmunka fenyegeti, hanem a szexuális erőszak, valamint a gyermekkereskedelem is. A munkára fogott gyermekek több mint fele ázsiai, s hasonlóan rossz a helyzet Afrika Szaharától délre eső részén, ahol minden hatodik kiskorú végez gyermekmunkát. Becslések szerint több mint nyolcmillió gyermeket rabszolgaként tartanak. A gyermekmunka felszámolása a nemzetközi prostitúcióban és a drogkereskedelemben lenne a legsürgetőbb, mert ezek a gyermekre, a családjára és a társadalomra egyaránt veszélyt jelentenek.

Millióan a bányában

2005-ben az ILO elsősorban a bányákban dolgoztatott gyermekek sorsán kíván javítani, számításaik szerint ugyanis még mindig mintegy 1 millió gyerek dolgozik bányákban, igen veszélyes körülmények között. Guy Thijs, az ILO gyermekmunka elleni szekciójának vezetője szerint a gyermekek többsége kis, sokszor a család tulajdonában álló bányában dolgozik, kitéve a mérgezéseknek, és sokszor halálos baleseteknek 90 méterrela föld alatt. Főleg Bolíviában, Tanzániában és a Fülöp Szigeteken dolgoznak gyerekek a bányákban, ahol főleg aranyat, és drágakő, vagy márvány bányászatot bíznak rájuk. Az ILO az elkövetkező 10 évben véglel szeretné felszámolni a bányákban történő gyermekmunkát. Az ILO a 12 évesnél fiatalabb gyermekeket tartja gyerekmunkásként számon. A nemzetközi szervezet hosszú távú célja 2015-ig a 14 éves korig kötelező közoktatás elterjesztése.

Összetett probléma

A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység. A hosszú távú megoldást a társadalmi fejlődéshez vezető tartós gazdasági növekedés biztosítja, amely lehetővé teszi a szegénység enyhítését, az oktatás kiterjesztését. Ameddig nincs pénz a legszegényebb családok esetében a kamasz munkáját nélkülözhetővé tevő szociális háló kialakítására, a harmadik világbeli országok aligha hagynak fel az olcsó gyermekmunkások foglalkoztatásával.

A probléma Európában is jelen van, kontinensünkön csaknem 15 millió kiskorút dolgoztatnak, főként a Földközi-tenger térségének országaiban. Magyarországon már 1839-ben betiltotta az Országgyűlés a gyermekmunkát.