horoszkóp

Börtön a lánymagzatokat gyilkoló indiai orvosnak

2006.03.29. 16:21
Indiai orvosokat börtönbüntetésre ítéltek, amiért szelektív abortuszt végeztek pácienseiken. A lányok helyzetén nem segít, hogy szegényebb családok teljesen eladósoknak a kötelező hozomány miatt.

Videó és hangfelvételek alapján ítéltek el két orvost, Dr Anil Sabhanit és Kartar Singhet India Haryan tartományában, amiért szelektív abortuszt végeztek pácienseiken, írja a BBC. Ez az első alkalom, hogy orvost ilyesmiért felelősségre vonnak az országban, bár az illegálisnak számító beavatkozás igen elterjedt. Az orvosok a magzat egészségének megállapítására hivatott ultrahangos vizsgálat során megállapították a születendő gyermek nemét, majd abban az esetben, ha lány volt, elvégezték az abortuszt.

Feltűnően kevés lány születik

Az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlatként terjedő abortuszok eredményeként a nemek közötti egyensúly drámaian felborult. Hiába tiltja ugyan egy 1996 óta érvényben lévő indiai törvény, hogy az ultrahangvizsgálatot az embrió nemének megállapítására használják, a 2001-es indiai népszámlálási adatok szerint minden 1000 fiúra összesen csak 927 lány született.

A kötelező hozomány sem segít

Így az elmúlt 20 évben körülbelül 10 millió születendő lánymagzat életét szakították meg mesterségesen. A tartomány, amelyben a két orvost letartóztatták a leginkább sújtott Indiában. Itt évente 1000 fiú csecsemőre 861 lánycsecsemő jut. Indiában szinte hagyomány, hogy nem örülnek, ha egy családba lány születik. Ennek elsősorban szociális és gazdasági okai vannak. A tradicionálisan agrárius közösségekben a fiúgyermeket automatikusan a családfő jobb kezeként kezelik, míg a lányoknak nincs valódi funkciójuk. Az pedig, hogy férjhez adásukkor kisebb vagyont kell velük adni hozományként, nem segít helyzetükön.

A két orvos úgy bukott le, hogy a rendőrség által csaliként felhasznált terhes nőknek nyíltan felajánlották, hogy elvetetik magzatukat, miután kiderült, hogy lányt várnak.