horoszkóp

Ostoba gyerekeket szülnek az iszákos anyák

2004.11.16. 16:53
A terhesség alatt alkoholt fogyasztó nőknek nemcsak a magzati alkohol szindrómával kell számolnia, hanem az alkoholos eredetű fejlődés-neurológiai betegség kockázatával is, írja a HealthDay News.

Alacsony IQ

Az alkoholos eredetű fejlődés-neurológiai betegség (alcohol-related neurodevelopmental disorder, röviden ARND) méhen belüli alkoholhatásra lép fel. A gyermekek a magzati alkohol szindrómára jellemző arci torzulásoktól és növekedési rendellenességektől mentesen mutatnak kognitív és viselkedési zavarokat. A magzati alkohol szindrómában szenvedő gyermekeknél az IQ gyakran a 70-es szintet sem éri el. A detroiti Wayne State University School of Medicine kutatói első alkalommal mutatták ki, hogy az ARND esetén szintén alacsonyabb az IQ-szint.

Harmincon felül nagyobb kockázat

Sandra W. Jacobson professzor és kollégái 337 gyermek követéses vizsgálatát végezték el, melynek során mind a gyermekek, mind az anyák intelligenciatesztet töltöttek ki, illetve az édesanyák adatokat közöltek többek között a terhesség alatti ivási-, dohányzási szokásaikról, droghasználatról, iskolázottságról és a depresszióról.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research lapban ismertetett eredmények szerint a napi két szeszesital terhesség alatt három pontos IQ-, illetve öt és fél pontos koncentrációs képesség csökkenésnek feleltethető meg. Alkoholfogyasztás mellett a 30 éven felüli anyáknál volt a legnagyobb az ARND kialakulásának kockázata.

Jacobson elmondása szerint az érintett gyermekek nem csak az intelligencia-hányadost illetően maradnak el társaiktól, problémát figyeltek meg a figyelem, a reakcióidő és a felismerési memória terén is.