horoszkóp

Szex miatt korbácsolták meg a diáklányt

2005.02.25. 12:31
Megkorbácsoltak egy kamasz lányt és két fiatal férfit Iránban, szexuális kapcsolat létesítése miatt, bár a lány azt állította, hogy megerőszakolták.

Száz korbácsütásre ítéltek egy iráni kamaszlányt mivel szexuális kapcsolatot létesített két férfival, tudósít az Iran Daily napilap. Iránban tilos a házasságon kívüli szex, és a törvény megszegése halállal is büntethető. A teheráni bíró szerint a lányt azért ítélték ilyen súlyos büntetésre, mert állításával, miszerint elrabolták és megerőszakolták, akár halálbüntetést is hozhatott volna a férfiakra. A bíró a férfiakkal vajszívűen bánt, őket csak 30 illetve 40 korbácsütéssel sújtotta.

Kilenc év felett halál

A lány, - akit az újságok nem neveztek meg - állítólag bevallotta, hogy önként ment el az egyik férfi lakására, akivel telefonon ismerkedett meg. A férfi azonban a lány állítása szerint el akarta csábítani, majd cserben hagyta, és ezért bosszúból pert indított telefonos ismerőse, és annak barátja ellen.

Iránban egyre sürgetőbb kérdéssé válik a nők jogainak rendezése, egyre több nemzetközi fórumon merül fel a nők tarthatatlan helyzete. Decemberben az ENSZ figyelmeztetésben részesítette Iránt az emberi jogok durva megsértése és a nők és lányok elleni diszkrimináció miatt. Teherán azonban elutasította az elmarasztalást, és puszta hírkeltésnek nevezte. Az iráni törvények szerint a 9 év feletti lányokra és a 16 év feletti fiúkra erőszak vagy gyilkosság esetén halálbüntetés szabható ki, és ugyanezzel büntethető az illegális szexuális kapcsolat is. Iránban tavaly 108 embert ítéltek halálra, ezzel az ország Kína mögött második helyen áll a kivégzések számában.

A nők tanulnak, de nem dolgoznak

Mindeközben az iráni nők egyre csalódottabbak, tüntetőleg elfordulnak a politikától is, pedig 1997-ben nagy szerepük volt abban, hogy a reformer Mohammad Khatami került az ország élére. A nők többsége azonban már az ő rendszerében sem hisz, ezért el sem megy szavazni. Nagy számban reprezentálják magukat azonban a felsőoktatásban, az új egyetemi hallgatóknak már mintegy 63 százaléka nő. Munkavállalási esélyeik azonban még mindig nagyon alacsonyak, a nőknek alig 11 százaléka áll alkalmazásban.