Mint arról már az Index beszámolt, a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében egy éven keresztül havi háromezer forintért lehet jelképesen örökbe fogadni egy olyan gyermeket, aki az iráni földrengés után veszítette el hozzátartozóit. Az amerikai és nyugat-európai karitatív szervezetek régóta ismert "Sponsor a Child"-kampányai mintájára létrehozott akcióban a nevelőszülők megtudhatják a gyermek nevét és fényképet is kapnak róla. A havi háromezer forintos összeg az egy gyermekre jutó állami támogatás többszörösét teszi ki.
A Baptista Szeretetszolgálaton keresztül nemcsak iráni, hanem iraki, erdélyi, malawi, ukrán, vajdasági és mongol gyerekek jelképes örökbefogadása is lehetséges. Szilágyi Attila, a Szeretetszolgálat sajtóreferense a Velvetnek elmondta, bár az iráni gyerekek támogatásával kapcsolatos megkeresések adminisztrációs feldolgozása még folyik, eddig körülbelül 1200 jelentkezőt számoltak össze, akik a támogatásnak ezt a módját választották.

A sajtóreferens lapunknak elmondta: szervezetük nem kívánja hírességekkel együttműködve növelni karitatív szolgáltatása népszerűségét, azonban örömmel veszik, ha egy ismert arc részt vállal részt a támogatásban és segíti a nehéz helyzetben lévő gyerekeket.

Batiz közreműködése közel ezer felajánlást hozott

Fotó: RTL KLUB
Batiz András tavaly augusztusban egy észak-koreai kislányt fogadott örökbe a Szeretetszolgálat közreműködésével - "Nem gondolkoztam sokat, amikor hallottam a kezdeményezésről. Azonnal léptem, ennyit bárki megtehet" - mondta el a Velvetnek.

A műsorvezető a Szeretetszolgálat önkénteseként utazott Észak-Koreába, hogy az ország helyzetéről és örökbefogadott kislányának árvaházáról készítsen riportfilmet, amelyet tavaly karácsonykor tűzték műsorra a televízióban. A film kapcsán százak jelentkeztek, hogy a baptisták segítségével támogatnák a távoli országok szegény sorsú gyerekeit, s az iráni földrengést követő "Fogadj örökbe!" kampány is tömegeket vonzott a karitatív tevékenységre: "A film bemutatása után mintegy ezer felajánlás érkezett a gyerekek megsegítésére" - érvelt Batiz a kezdeményezés fontossága mellett.

Nagy Bandó örül, ha adhat

Nagy Bandó András a Velvetnek elmondta, a rádióban hallott először a kezdeményezésről és szintén magánemberként vállalta egy iráni kisgyerek támogatását. Az előadóművész, aki híres karitatív tevékenységeiről, rendkívül fontosnak tartja az anyagiakon felül, hogy a bajba jutott emberek érezzék, mások is tudnak tragédiájukról. Nem ez az első eset, hogy külföldi árvát támogat, három éve karácsonykor egy hétig látott vendégül egy ukrán kisfiút.

Az iráni örökbefogadással kapcsolatban lapunknak elmondta: "Jelképes összegről van szó, de olyan bajban, amelyben ők is vannak, ez is sokat segít. Jó ötletnek tartom, hogy a Baptista Szeretetszolgálat egy-egy kisgyerek számára gyűjt, mert így nagyobb tömegeket tud megmozgatni, könnyebben azonosulnak az emberek, ha személyesen tudják kinek segítenek".

A humorista reméli, hogy minél többen eszmélnek és részt vállalnak a külföldi gyerekek megsegítésében. Úgy véli az embereknek felkészültnek kell lenniük a jótékonykodásra, ő mindig tart magánál és a rádió, televízió mellett íróeszközt, hogy a hallott telefonszámokat, információkat feljegyezze. "A papíron és tollon legalább annyira múlik, mint a hozzáálláson" - fogalmazott.