Magasság? Életkor? Foglalkozás? Ezek sztenderd kérdések minden internetes párkereső börzén. Ha azonban az adatlap következő kérdése az, hogy visel-e Ön fejkendőt, akkor az olvasó nagy valószínűséggel egy iszlám házasságközvetítő oldalra tévedt.
Az Európában szokásos internetes párkereső börzék laza hangvételétől visszariadó vallásos muzulmánok számára van már iszlám megoldás is a világhálón: kifejezetten muzulmán házasságközvetítők is kínálják már szolgáltatásaikat, s ezekhez egyebek mellett a vallási és politikai témákkal foglalkozó oldalak egész soráról is vezetnek linkek.

"Huszonnyolc éves mérnök vagyok, romantikus, érzékeny, becsületes, és keresem álmaim tanult, vidám, a világra nyitott asszonyát" - olvasható egy egyiptomi férfi bemutatkozásában. "Úgy gondolom, hogy vallásunk, az iszlám nagyon is lelkesítő, és ezért nemrégen elhatároztam a fejkendő viselését" - írja egy 21 éves, egyiptomi születésű, egyetemet végzett lány, aki az Egyesült Államok keleti partvidékén él, a mellékelt fotón azonban hosszú hajjal látható.

Elektronikus párkeresés fejkendőben

Vallási szempontból ugyanis az iszlámban semmi sem tiltja az elektronikus úton való párkeresést, és még Ali Gomaa, Egyiptom muftija is leszögezte a közelmúltban, hogy semmi kivetnivaló nincs ebben - feltéve, hogy nem mutatnak fejkendő nélküli lányokat, és a párját kereső egyén nem közöl magáról félrevezető adatokat. (A muftik számára az internetes párkeresés nem más, mint a szaúdi nagyvárosokban működő házasságközvetítők elektronikus változata.) Ugyanakkor a muzulmán fiatalok ma már nagyobb igényeket támasztanak egy házassággal szemben, mint szüleik, hiszen elvárják az érzelmi kötődést is.

Főleg második és harmadik generációs muzulmán bevándorlók választják a párkeresésnek ezt a módját; olyanok, akiknek környezetükben alig van lehetőségük arra, hogy azonos vallású házastársra találjanak .

Nem ismerkednek, csak házasodnak

A internetes párkereső honlapokon a szokásos adatok - testmagasság, foglalkozás, életkor és szabadidős tevékenység - mellett olykor a vallásosság fokozatát, és nők esetében a fejkendő viselését, vagy annak elutasítását is tudakolják.

Egy valami azonban minden internetes muzulmán párkereső hirdetésben közös: kifejezetten leszögezik, hogy a házasságon kívüli párkapcsolat létrejöttének elősegítése kizárt, s hogy senki ne próbáljon a szülők háta mögött személyes kapcsolatot létesíteni a keresett férfival vagy nővel.