Betiltották a siket jelbeszédben a rasszista jeleket

2004.04.07. 16:14
Egy brit tévéadó betiltotta siketeknek szánt műsoraiban a meleg, zsidó és kínai kifejezések kézjeleit, mivel a csatorna vezetése sértőnek találta azokat a jelölt kisebbségekre nézve.
Az elhagyott jelek között van a zsidókat kampós orral, a melegeket egy nyegle csuklómozdulattal, a kínaiakat pedig elhúzott szemmel jelölő mozdulat. Ugyancsak megszüntették az indiaiakat ábrázoló jelet is, amit a jeltolmács egy a homlokra mutató ponttal írt le a homlok közepén.

Képmutatás

Tekintse meg képeinket!
A jeleket a Channel4 Vee-TV című magazinműsorában tiltották meg a műsor készítői, mert attól tartottak, hogy a műsort emiatt rasszizmussal és homofóbiával vádolják majd. A műsor munkatársa, Caroline O'Neil elmondta: "Van egy jelbeszéd-figyelőnk, aki ellenőrzi, hogy kulturálisan megfelelő-e amit teszünk."

A döntés helyességét megkérdőjelezők ostobának nevezték a társaság lépését, mert ezzel szerintük a siketek kultúrájába avatkoztak be a műsorkészítők.

O'Neil az elhangzott kifogásra válaszul megvédte döntésüket és elmondta, hogy a programban a régi jelek helyett olyan modern, alternatív jeleket használnak, melyek nem sértőek.

Korábban a zsidókat jelző jel a "zsidó orr" sztereotípiájához kapcsolódott, amit most a menóra váltott fel, mondta el O'Neil.

Nálunk

Klikk a képre!
A hazai jelbeszédben is többnyire külsődleges jegyekre támaszkodnak a siketek egy-egy fogalom leírásánál. Így a zsidókat többek között a pajeszre utalva jelelik el. A kínai és japán embereket a jobb szem széléhez mutatva, a szemet kicsit elhúzva jelölik, de például egy másik, a kínaiakra használt jel megegyezik a brit siketek jelével, amely a tradicionális kínai népviseletet idézi.

A leszbikusok és melegek jelzésére nem külső jegyeket, hanem nagyrészt szexuális életük sajátosságaira utaló mozdulatokat használnak.

Így a meleg férfiakat az anális aktusra, míg a leszbikusokat az egymás orális izgatására és egyéb szexuális pózokra utaló kézjelek jelölik.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségénél elmondták vannak olyan kialakult jelek is, melyek nem köthetők a szexualitáshoz. Ilyen a meleg férfit jelölő mozdulat, amely egykor Romániát is jelentette.