horoszkóp

Jézuska beelőzte a Mikulást Ausztriában

2006.12.12. 15:07
Egy felmérés szerint az osztrák családok többsége "hagyományosan" - fenyőfával, adventi koszorúval, süteménysütéssel - ünnepli a karácsonyt, és szerintük igenis a Jézuska hozza az ajándékot.

A Bécsi Egyetem marketingtanszékének felmérése szerint az osztrákok 70 százalékának a családdal együtt töltött idő a legfontosabb a karácsonyban. Hatvanöt százalékuk a jó ételeket, 63% a karácsonyfát, 60% pedig a baráti társaságot tartja a karácsony legszebb pillanatának.

Míg a megkérdezettek többsége úgy véli, nem karácsony a karácsony fenyőfa, adventi koszorú és süteményillat nélkül, addig az éjféli misét csupán a családok 43%-a tartja az ünnep elengedhetetlen részének. A Karácsonyi Evangélium a családok alig 22%-ban hangzik el Szenteste.

Jézuska vs Mikulás

A felmérésből az is kiderült, hogy az osztrákok többsége számára a Jézuska hozza az ajándékokat: míg a karácsonyi reklámokban a megkérdezettek alig egynegyede látja szívesen a Télapót, addig több mint 50 százalékuk a Jézuskát preferálja. A válaszadók huszonöt százaléka szerint egyiknek sincs semmi keresnivalója a reklámokban.

A karácsony elüzletiesedését a megkérdezettek több mint a fele mélyen elítéli, 45 százalékuk kifejezetten helytelennek tartja, hogy az üzletek idő előtt karácsonyi pompába burkolóznak. A karácsonyi vásárban való lökdösődés ugyanakkor csupán kilenc százalékukat idegesíti.