Kiutasították a nőverésre buzdító papot Franciaországból

MTI
2004.04.28. 15:24
Kiutasítottak egy mohamedán papot Franciaországból. Nemcsak túlzott vallásos hevülete miatt, inkább azért, mert a férjeket arra buzdította, hogy verjék asszonyukat. Egy fiatal belforti nőt nemrég összevertek, amiért nem viselt fátylat és egyedül az utcára merészkedett.
Azonnali hatállyal kiutasítottak Franciaországból egy mohamedán papot, jelentették a hírügynökségek.

Verésre buzdít

Az imám egy lyoni újságnak arról beszélt, hogy a férjeknek veréssel is nevelniük kell a feleségüket, félelmet kell kelteni bennük, hiszen nem egyenlők a férfiakkal. Különösen felháborító volt az a kijelentése, hogy Franciaországban iszlám köztársaságot kell létrehozni. Egyébként pedig az egész világnak muzulmánná kell válnia.

Két friss eseménnyel adatolható az imám javaslata. Az egyiknek éppen Franciaország a helyszíne. A svájci határ közelében lévő Belfort rendőreit is megdöbbentette az esemény, amely miatt a szomszédok kihívták őket. A lakásba az ajtó betörésével jutottak be. Összevert fiatalasszonyt láthattak, részben kitépett, részben leégetett hajjal.

Nem is akarták

Az arca tele volt vérző sebekkel - írta a Le Figaro. A 20 esztendős Melina - a nevét megváltoztatták - a családja által kijelölt férfihoz ment feleségül, szült egy kislányt. Ám a férj és a testvérei megleckéztették az ifjú asszonyt, amiért nem viselt fátylat és egyedül az utcára merészkedett. Megkínzói a bíróság előtt így védekeztek: "Nem akartuk megölni. Sebeket és sérülési nyomokat akartunk hagyni az arcán, hogy mindig kénytelen legyen viselni a fátylat. Egyébként pedig miért avatkoznak a franciák olyan ügybe, ami nem rájuk tartozik..."

Bemondót vertek

A másik asszonyverés szokványos családi történés maradt volna, ha a sértett, felrúgva a rendet, nem szembesíti a szaúd-arábiai televízió nézőit a fájdalmas valósággal. "Rania Al-Baz két tényről megbizonyosodott. Az egyik, hogy életben maradt, a másik, hogy soha többé nem mutathatja szép arcát a televízió" - írta a Corriere della Sera. Pedig a csinos tévébemondó reggeli köszöntésével kezdődött a műsor hat esztendő óta. Arcát az egész ország ismerte. De amikor a férje lepedőbe burkoltan kórházba vitte - azt mondta, hogy az úton találta, autóbaleset áldozata lehet - az orvosok nem ismertek rá. A fejét szétverték, az orrát összetörték, a száját feltépték, az arcát 13 súlyos seb csúfította. A férje megkötözte, letérdeltette, rugdosta és verte. A nevelésnél jelen volt az 5 éves gyermekük.

Felsőbbrendűek a férfiak

"Elszorította a nyakamat és rám parancsolt, hogy imádkozzak. Háromszor ismételtette, hogy egy az isten és Mohamed az ő prófétája." A tévébemondó utolsó nyilvános szereplésként kamera elé állt és vádolt. "Meg akarom mutatni az arcomat, hogy lássák, beszéljenek a nők elleni erőszakról, Szaúd-Arábiában."

Bírósági tárgyalás nincs. Családi ügy, mondta a férj húga. A Koránra hivatkozott. A 4. szúra 34. szakasza csakugyan kimondja: "A férfiak fölötte állnak a nőknek...A jóravaló asszonyok engedelmesek...Akiknek nyakaskodó természetét félitek, azokat intsétek meg, kerüljétek őket az ágyakban és lássátok el a bajukat!"