Kitilthatják otthonából a családverőt

2004.03.22. 14:42
A családon belül erőszak elleni törvénytervezet azt javasolja, hogy egy időre tiltsák ki otthonaikból azokat, akik verik hozzátartozóikat. A pofozkodók három napos eltiltását a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület azonban kevésnek tartja.
A törvénytervezet szerint az új rendszerben a rendőr felelőssége illetve lehetőségei is nagyobbak lesznek: a családi veszekedés helyszínén maguk dönthetnek arról, hogy az elkövetőt ideiglenes távolságtartásra kötelezik-e.

Ideiglenes lakhelyeket keresnek

A feleségét, gyerekét verő férfit nemcsak arra kötelezhetik, hogy hagyja békén hozzátartozóit, hanem arra is, hogy hagyja el a lakást. Az elkövető természetesen nem kerülne az utcára, a tervek szerint ugyanis az eltiltás idejére munkásszállón helyeznék el. A szociális és belügyi tárca szakemberei már készítik azt a listát, mely az ideiglenes lakhelyként szóba jöhető munkás- és hajléktalanszállókat veszi számba - írja a Népszabadság.

Éjszakára sem maradhatnak

"A készülő jogszabály számos garanciális elemet is tartalmaz" - nyilatkozta a Népszabadságnak Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca (IM) politikai államtitkára. "Az elkövető fellebbezése esetén például három napon belül dönteni kell a rendőr intézkedésének helyességéről - a jogorvoslati kérelem azonban nem halasztó hatályú, így egyetlen pofozkodó sem maradhat otthon éjszakára" - mondta.

A NANE elégedetlen

A háromnapos ideiglenes eltiltást a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület azonban kevésnek tartja. A szervezet egyik munkatársa, Wirth Judit a Népszabadságnak elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendőrségi intézkedés már csak igen súlyos esetekben történik, ilyenkor azonban a traumás sokk is legalább 48 óráig tart, így az áldozatnak ideje sincs arra, hogy hideg fejjel átgondolja a történeteket.

A NANE azzal sem ért egyet, hogy ha az áldozat visszafogadja az elkövetőt, akkor érvényét veszti a távolságtartásra vonatkozó határozat.