A jövőkutató szerint a nők átveszik a hatalmat

2004.04.07. 11:29
Matthias Horx német trendkutató a napokban ismertette az elkövetkező évtizedek várható folyamatait, miszerint hamarosan a nők, a kreatívok és az öregek dominálnak. A nagyhírű német szakértő a legfontosabb megatrendek mellett azok társadalmi és gazdasági következményeit is felvázolta.
Matthias Horx a napokban egy Salzburgban tartott konferencián ismertette a közeljövőt. Szavai szerint néhány éve átmeneti fázisban vannak a nyugati országok: ipari társadalomból lassanként tudásalapú társadalommá válnak. "Ez a tény jelentős hatást gyakorol majd a képzési, szociális és gazdasági rendszerekre is" - mondta. A Bécsben élő német tudós további "megatrendként" említette a nők egyre növekvő szerepét, az átlagéletkor emelkedését, a képzés és a munka világának új kihívásait, valamint az egyén önmegvalósítására törekvésének általános tendenciáját.

Több a képzett nő

Horx az elmúlt harminc évet lélegzetelállító képzési forradalomként értékelte, jelentette az osztrák sajtó. Az érettségi előtt álló diáklányok aránya Németországban például már most meghaladja a hatvan százalékot, és a felsőoktatásban is egyre több szakon dominálnak a hölgyek. A tendencia egyértelmű: "A nők aránya a felsőoktatásban a jövőben túlszárnyalja a férfiakét, míg utóbbiak inkább a szakmákkal kapcsolatos képzési formákban jeleskednek majd."
Érdekes, hogy azokban a régiókban, ahol sok a keresőképes nő, megugrik a születések száma is, vagyis karrier és család egyáltalán nem zárják ki egymást.

Az eszeseké a jövő

Az elkövetkezendő száz évben a fizikai munka mindinkább a szellemi munka mögé szorul. A közeli jövő nyerteseinek Horx azokat az embereket tartja, akik szellemi képességeiken túl érzelmi intelligenciával és a csapatmunkában kamatoztatható képességekkel is rendelkeznek, azaz - mint mondta - egy "új, kreatív osztály" felemelkedése várható.

Individuális életterv

A kutató hangsúlyozta, hogy az emberek átlagéletkora évente két hónappal nő, az új idősgeneráció arculata pedig lényegesen eltér az öregekről kialakult klasszikus képtől.
Az elkövetkezendő évek társadalmában Horx prognózisa szerint két újradefiniálandó életszakasz alakul ki: az ifjúkor, a keresőképes kor és nyugállomány között megjelenik egy tinédzserkor utáni, fiatal felnőttszakasz a 20 és 30. életév között és a "második feltörés kora" nagyjából az 50-55. év táján, melyet az egyén világértékelésének és értékrendjének megváltozása jellemez majd.