Ahol a francia gésa a maori szamurájjal táncol

2004.10.29. 22:31
A KOGART galéria termében csak a padló roppanása és cipőtalpak surranása hallatszik: egy franciás eleganciájú virágszirom-ruhába és hattyútollas gombakalapba öltözött gésa és egy maori arcfestésű cyber-szamuráj kerülgeti egymást, hogy a vonakodás és csábítás körei után megadják egymásnak magukat. Novemberben kerül Magyarországon a boltokba Yohji Yamamoto női és férfi illatkollekciója: a Velvet parfümbemutatón járt.
A KOGART galéria igazán impozáns hely: elegáns márványcsarnok, színvonalas gyűjtemény - legalábbis az a része, amit az erre az estére megnyitott nagyteremben láthattunk -, és igazán jól mutat a bejáratánál az angyalkának öltözött hostesslány. A Velvet Parfümtrend-figyelő Kommandója punkos lendülettel vonul be és találja magát tűsarkú cipők és koktélruhák univerzumában, amelyben a zsebes nadrág és a tornacipő már magában renitens magatartásnak minősül. A fogadtatás azonban szívélyes, így felbátorodva választunk magunknak a szaké és a pezsgő közül.

Kettő az egyben

A Yohji Yamamoto parfümök bemutatója társasági esemény és szakmai prezentáció is egyben. Az előbbi laza ismerkedést, italozgatást, és egy kortárs táncprodukció műértő megfigyelését teszi lehetővé: a férfi illatot megtestesítő maori arcfestésű szamuráj a bőr motorosruha és a szadomazo lovagi páncél stílusjegyeit hordozza, míg a női illat francia tavasztündérnek öltözött gésája virágszirmoktól örvénylő selyemruhája felett kisebb napernyő méretű és formájú, hattyútollas kalapot visel. Zene nélküli küzdelmüket a közönség szolidan pezsgőzve drukkolja végig, ám az ezt követő húszperces szakmai prezentáció már valódi türelempróbának bizonyul. A Björk- és Röyksopp zenei aláfestésű, szépen komponált videófilmek ugyan ideiglenesen fel tudják csigázni az érdeklődést, miután a prezentáló fiatalember sötét öltönyhöz viselt világos bőrcipője felett is sikerül aránylag hamar napirendre térnünk.

Persze ez az összeállítás nem biztos, hogy véletlen: elképzelhető, hogy mindez tisztelgés a divattervező szellemisége előtt. Yohji Yamamotóról ugyanis megtudjuk, hogy az ellentmondásos összetettség vonzza és szerinte "a tökéletesség unalmas". A divattervező egyébként igen szimpatikus személyiség lehet, ugyanis a tervezőktől megszokott arisztokratikusan visszavonult életmóddal szemben ő feketeöves karatésként is előszeretettel dohányzik, kedvenc itala a whiskey, nem veti meg a szerencsejátékokat és van egy saját rockbandája is. Nem véletlen, hogy ő öltözteti a hasonlóan színes egyéniségű Björköt, és ő tervezte a gyönyörű jelmezeket a hazájában showmanként, külföldön művészfilm-rendezőként elhíresült Takeshi Kitano Bábok című filmjéhez is. Ha mindez nem volna elég, külön izgalmasan hangzik még, hogy a legszexibb élő férfinek is titulált tervező nevét a jelek szerint Józsinak is lehet ejteni.

Dimenziók vonzásában

De a gazdagon áradó jelzők után már tényleg kíváncsiak vagyunk az illatok valódi élményére, bár ezt mi magunk is csak szavakkal tudjuk visszaadni. A női parfüm elsőre édesnek tűnik, de ha hihetünk a sajtóanyagnak, az idő múlásával az egyedien rétegzett illatból felszabaduló fás és virágos összetevők lágy, érzéki és nőies illatot eredményeznek. A férfi parfüm ezzel szemben az erő három - érzelmi, fizikai és sprituális - dimenzióját testesíti meg, amelyből a bőr és fás jegyek mellett a tömjén és pézsma füstös érzékisége bontatkozik ki.

A Velvet az élménytől bódultan lép ki az Andrássy út őszi kipufogógáz-szagába, és hazáig szaglássza a csuklóját - egyiket is, másikat is, csak a kettősség jegyében.