horoszkóp

Idegesek és hazudósak a fiatalok

MTI
2004.09.15. 10:15
Mélyültek az elmúlt 25 évben a kamaszok érzelmi és viselkedési problémái, s a jelenség gyökere feltehetően a mai fiatalok elhúzódó felnőtté válásában keresendő. A fiatalok fogyasztanának, de nincs miből.
A londoni King's College és a Manchesteri Egyetem kutatói negyedszázadon keresztül, 1974-ben, 1986-ban és 1999-ben vizsgálták a mindenkori 15-16 éves korosztály lelkiállapotát, viselkedési mintáit. Mint a felmérésből kiderült, az érintett korosztály körében jelentősen nőt az ideges, depressziós tüneteket mutató fiatalok aránya - közölte a BBC a Journal of Child Psychology and Psychiatry című lap következő, novemberi számában megjelenő írást idézve.

Késői önállóság

A kamaszok mentális állapotának romlása nem függ a fiatalok társadalmi hátterétől, a viselkedési minták drámai változása minden rétegben megfigyelhető - állapítja meg az írás. Az érzelmi problémák erősödése a nyolcvanas évektől volt érzékelhető. A magatartási gondok viszont folyamatosan növekedtek a vizsgált periódusban, a fiúk esetében negyedszázad alatt a 25 évvel ezelőttinek kétszeresére, a lányoknál pedig háromszorosára emelkedett a problémás viselkedésű tinédzserek száma. A "problémás viselkedés" elsősorban az engedetlenséget és a hazudozást jelenti - állapították meg a kutatók. A kamaszok többsége természetesen ma is képes normálisan beilleszkedni a társadalomba, aggodalomra ad azonban okot az, hogy jelenleg jóval nagyobb az erre képtelen tizenévesek aránya - állapította meg Dr. Stephan Collishaw a cikk egyik szerzője.

Érzelmi bizonytalanság

A jelenség nyilvánvalóan valamiképpen a kamaszkor elhúzódásában, a fiatalok késői önállóvá válásában keresendő. A fiatalok ma a húszas éveik közepéig élnek eltartottként a szülői házban, a médiából ugyanakkor kis gyermekkoruktól kezdve a fogyasztásra ösztönző reklámok áradnak rájuk. A probléma az, hogy a társadalom ellentmondásos üzenetet továbbít a felnőttkorhoz közeledő fiataloknak. Azt követeljük tőlük, hogy legyenek felelősségteljesek, közben pedig az ehhez szükséges eszközök nem állnak a rendelkezésükre - nyilatkozta a BBC-nek a kutatási program egyik résztvevője.

Rendkívüli jelentőséget tulajdonítunk a vizsgaeredményeknek, és nem ejtünk szót arról, hogy mi lesz a sorsa azoknak, akik kihullanak ezen a rostán. Készen áll az antiszociális magatartást szankcionáló szabályrendszerünk, aminek szellemében nyomban problematikusnak minősítjük őket - tette hozzá a kutató. Itt van akkor még az érzelmi kérdés is, a felnőttek igen gyakran nem nyújtják tizenéves gyermekeinek azt a támaszt, amire szükségük van, nem éreztetik velük szeretetüket, sem fizikai, sem lelki vonatkozásban.