horoszkóp

Párterápiával megzabolázható a kicsapongó házastárs

MTI
2005.08.18. 13:59
Nem kell megijedni, ha egy komoly párkapcsolatban eluralkodnak a megoldhatatlannak tűnő problémák, és megrekedni látszik. Sokkal érdemesebb szakértőhöz fordulni, akivel közösen kideríthető, hol gyökereznek a problémák, és van esély, hogy meg lehet oldani őket.

Nyáron oldottabbak, lazábbak vagyunk, és könnyebben alakulnak ki szerelmi kalandok is. Ám a fellazult viszonyok, a pillanatnyi hangulat szülte randevúk, netán szexuális kapcsolatok később a már meglévő családra ütnek vissza, leginkább a házasságot, a tartós párkapcsolatot rendítik meg. Dr. Tóth Miklós házasságterapeuta az MTI cikkében arra mutat rá, hogy ilyen esetekben a már párkapcsolatban élőknél a szexuális kíváncsiság és változatosságra törekvés áll a háttérben.

Az elnyomás macsót szül

Dr. Tóth szerint egyes házasságokban a férjek legkevésbé sem férfias szerepekbe szorulnak vissza. A feleségek elzárják őket a férfitársaságtól, így a mai férfiak többsége kizárólag a szexualitásban lát önmaga számára kalandlehetőséget. Ilyenkor a fő motívum maga a hódítás, és a végeredmény már nem is annyira érdekes. Ezt persze a feleségek nem tudhatják és megdöbbennek, amikor kiderül, hogy az alamuszi férj másutt szinte macsóként viselkedve hódít. Ha ez kitudódik, gyakori a válással fenyegetőzés, jóllehet az érintett ezt nem is mindig gondolja komolyan. Ilyen helyzetben a nők nagy része pszichológustól vár segítséget. A férfiak erre ritkábban gondolnak.

Krízisek

A párkapcsolatokban, házasságban óhatatlanul vannak krízis helyzetek, amik nemcsak akkor állnak elő, ha valamelyik fél durván vét a másik ellen, vagy a nehézzé vált anyagi helyzetben sűrűsödő viták mérgezik a kapcsolatot. Krízishelyzetet például az életkori változások, az együttélés új körülményei is kiválthatnak, sőt néhol egy gyermek születése is. A kapcsolat első két évét tartják a szakemberek kritikus szakasznak, ha a pár nem volt érett az együttélésre, válság lép fel és a kapcsolat felbomlásának a veszélye fenyeget. A pszichológus ezért nem ellenzi a régen oly gyakori próbaházasságot, s a házasság nélküli együttélés fiatalos formáit sem. A szülőkkel való együttélés, az idősebbek jóakaratú beleszólásai is már sok kapcsolatot tettek tönkre.

Az első gyermek születése szintén krízisidőszak: részint sok nőnél szexuális problémák mutatkoznak, részint pedig az életmód is megváltozik. A férfi fáradtan tér haza a munkából, pihenni akar, az asszony viszont - az egész napi egyedüllét után - lazítani szeretne. Elvárná, hogy a másik a házi munkában is, meg a gyermek körüli foglalatosságokban is segítsen. Az ellentmondás konfliktust teremt, amelynek feloldásához igen nagy megértés kell.

A szex is probléma lehet

A szexuális indíttatású problémák szintén krízisállapotba torkollhatnak. A pszichológus doktornő szerint a nők 90 százaléka csak megjátssza a gyönyört, mert az orgazmusig nem tud eljutni. A férfiaknál viszont a merevedési zavarok okoznak kritikus helyzetet, amelyhez önértékelési zavarok is társulhatnak. A férfi teljesítménynek fogja fel a szexualitást, ebből fakad a pszichés impotencia.

Kiderülhet, mi a baj

Sokszor az érintettek maguk sincsenek tisztában azzal, hogy mi is a baj, hol található a gyökere. A kívülálló szakember segítségével ezek tudatosulnak, tisztázódnak. A tapasztalat az, hogy a terápia kezdetén még mindkét szereplő a másikat okolja, hibáztatja. Később fény derülhet például arra, hogy nem is akarták a házasságot, nem akartak gyermeket vagy szexuális problémákkal küzdenek, esetleg éppen kifelé haladnak a párkapcsolatból. A párterápia voltaképpen pszichoterápiai módszer, amelynek során a házaspár, illetve a párkapcsolatban élők együttes kezelése révén, a kettőjük viszonyából keletkező lelki feszültségek oldódnak, az érintett fél testi vagy lelki panaszai enyhülnek, meg is szűnnek.