horoszkóp

Akasztanivaló babák a Deák téren

2006.12.17. 15:32
Arany és piros színben pompáznak idén a trendi karácsonyfák, esetleg szalmából font, fából faragott, ónnal forrasztott alternatív díszek csüngenek az ágakon - derül ki budapesti körképünkből. Kerülhet a fára aranyszínű csipkét és angyalszárnyakat viselő transzvesztita mackó, gótikus vonat, vörös csillag, sőt még pólyás babát is akaszthatunk szenteste.

Kétfelé szakadt az ország. Már ami a karácsonyfadíszítési iskolákat illeti. Egyik oldalon állnak a színesgömb pártiak, a másikon a biokarácsonyozók. Az utóbbiak nem csak biobejglit sütnek a bio-halászlé mellé, de karácsonyfájuk is minimum környezetkímélő módon visszaváltható, vagy legalábbis természetes anyagokból készülnek a díszei. Ők a Vörösmarty téren járhatnak örömtáncot, hiszen búzaszalmából fonott angyalkákat, harangocskát, masnit találhatnak Bencsik Márta standján.

Szalmasiker Angliában

Az egységes natúr színű szalmadíszek ötlete a népi aratókoszorúból származik, amit búzából vagy kukoricacsuhéból készítettek és a termékenységet szimbolizálta - magyarázza két csuhédísz értékesítése közti szünetben Bencsik Márta. Karácsonykor kimorzsolták belőle a magvakat és cserépben elültettek éppen száz magot, és abból, hogy hány szál kelt ki közülük, tudták, milyen lesz a jövő évi termés.

Bencsik Márta nem vet és nem arat, ellenben családi vállalkozása szalmaszálakból készíti a különös díszeket. Idén már Angliában is árulják egyenként 150-450 forintba kerülő portékáikat.

Zsuzsa néni nagy szerencséje

A nyugdíjas Detréné Zsuzsának óriási mákja van, hogy a Bencsik familia biznisze idehaza is virágzik, mert így Detréné minden évben ki tudja egészíteni csuhéangyalka-gyűjteményét.
- Minden karácsony előtt öt-hat új díszt vásárolok, többre nem telik - mutatja kosarának tartalmát, amely biztosan felkerül az idei egy méter harminc centis fára.

Nézzen vásárlókat

A konkurenciánál, Kerékgyártó Zsoltnál nyoma sincs szalmának, csuhénak, az ő díszeit fából faragták, és 200-500 forintot kér darabjáért. Nem olyan látványosak, mint Bencsikék angyalkái, a felhozatalban itt inkább a rénszarvasok dominálnak, de előfordul pár angyalka is.

Gótikus vörös csillag

Akinek elege van a natúr színekből, a barnából és drappból, de nem akar csatlakozni az üveggömbösök táborához, annak az ónnal forrasztott, leginkább gótikus hatást sugárzó színes üvegdíszeket ajánljuk.

A választék igen széles: a pöfögő vonattól az autón, a tulipánon és a fenyőfán át a vörös csillagig minden megtalálható köztük. Mondjuk elég drágán, darabja ugyanis 600-2800 forintba kerül. Azért az igazán csórók 350-ért még vehetnek csepp alakú üvegdíszt.

Ánizzsal töltött angyalka

A Deák téren aztán meglódul a kreativitás. Szárított lótuszvirágból és liliomból készült angyalkák kelletik magukat 850 forintért. A műanyag fenyőfának pedig különleges illatot kölcsönözhet az ánizzsal töltött angyalka, ugyanennyi pénzért.

Dióhéjban alvó csecsemőt darabonként 500 forintért lógathatunk a fára. A rongyból készült gnóm szentek sem olcsóbbak, csak nagyobbak. Az igazán perverzek viszont az aranycsipkében pózoló szárnyas mackókból visznek egy tucattal, egyenként 500 forintért.

Szabó Gyuláné trombitás mackója

Az egyenesen Somló-hegyről érkezett Kovács Lászlónét azonban ez sem győzi meg. Ő a lila és arany gömbökre esküszik, azzal pakolja tele a fáját szentestére, és igazi gyertyákat gyújt rajta. Épp ezért észre sem veszi Szabó Gyuláné pultját, ahol a rénszarvastól a trombitás mackón és a sálat viselő vigyorgó hóemberen át az übergiccs kerámiaszentekig lényegében minden megtalálható.

Szabóné azonban elégedetlen, mert bőséges választéka ellenére mégis mindenki a legolcsóbb, 150 forintos mini porcelán angyalkát viszi. Például Farkas Ferencné is, aki mindjárt hármat is vesz ezekből, a drágábbakra pedig rá se néz.

Műanyag térhódítás

Lényegesen olcsóbban lehet pompába borítani a fenyőfát az aluljárókban és drogériákban kapható színes gömbökkel. Elvétve még találni üvegből készültet is, ami ha összetörik, szétvagdossa a talpunkat, de a vezető helyet már átvették a rájuk megszólalásig hasonlító műanyag díszek. Az igényesebbeken még az öntési nyomot sem vesszük észre első pillantásra.

A Nyugati téri aluljáróban több helyütt is kapni belőlük. A kereskedő egybehangzóan állítják, hogy az idei sláger a piros és az arany gömb, a hozzá színvilágban igazodó boával és kínai égősorral. Bár az egy-két színben pompázó fához még a tarka villogó is megengedett.

Népszerű kis golyók

Lukácsné Pazsétka Szilvia szemben úszik az árral: ragaszkodik a kék-ezüst színekhez, mert ez megy leginkább a nappalijukhoz. Ők idén két és fél méteres fát állítanak, "de csakis a baba miatt". A kék gömbök mellett lesznek rajta ezüst angyalkák is.

Gömbökkel és más hasonló, üvegszerű díszekkel lehet egyébként a legolcsóbban megúszni a karácsonyfadíszítést. A vezetéknevét biztonsági okokból eltitkoló Gábornál például 200 forintért lehet vásárolni a hat darabot tartalmazó csomagból, melyben a legkisebb és egyben legnépszerűbb gömböcskék találhatók.

Díszklikk!

A kétszer ekkora, de mintás gömbök hat darabja sem kerül 500 forintnál többe. Persze műanyagból készülnek, az üvegdíszek csaknem eladhatatlanok, ami van, az is tavalyról maradt.

Szőlőlugas a fenyőfából

Nem így a lényegesen nagyobb választékot felvonultató Eszternél, ahol a legszükségesebb kellékek üvegből is megtalálhatóak, darabonként 150 forintért. Még fenyőfacsúcs is készül belőle, hátha valakinek fontos a karácsonyi hangulathoz, hogy szilánkokra törik a feldőlt karácsonyfa süvege.

Aki kihagyná ezt a mókát, választhat az üveggel teljesen megegyező látványvilágú műanyag csúcsot is a legkülönfélébb színekben, hozzá passzoló fényű kínai ízzósorral, akciósan 1200-1500 forintért kétméterét, esetleg 250 forintos villogó gyöngyfüzérrel. Az idei sláger azonban kétségtelenül az 560 forintos, fürtszerűen összetapadó, othello színű gömbök kompozíciója, mellyel műanyag szőlőlugassá alakíthatjuk a karácsonyfát.