Kirúgják a fejkendős francia diákokat

2004.10.21. 00:20
Megkezdték a francia hatóságok az eljárásokat azok ellen, akik dacolnak a nemrégiben életbe lépett törvénnyel, amely kitiltja az iskolákból a feltűnő vallási jelképeket - közölte szerdán francia oktatási minisztérium.
Két muzulmán diáklányt - egy 12 illetve egy 13 évest - kicsaptak kedden mulhouse-i iskolájából, mert nem voltak hajlandók levenni az osztályteremben muzulmán fejkendőjüket. Szerdán két tizenhét éves diáklány áll ugyanilyen okból strasbourgi iskolája fegyelmi bizottsága elé.

Ellenállók

forrás: Aljazeera Net
'Nem igazság!'

Összesen 72 diáknak kell szembenéznie a közeljövőben a fegyelmi bizottsággal feltűnő vallási jelkép vagy öltözék iskolai viselése - és ezzel az ilyesmit tiltó új törvény megsértése - miatt. Többségük muzulmán diáklány, mindnyájan a fejkendő osztálytermi viselésében vétkesek. Van azonban a felelősségre vonandók között néhány szikh fiú is, aki a vallásuk által előírt színes turbánt nem hajlandó letenni a tanórák idejére sem.

Lázadnak

Az új törvénnyel dacoló tanulók, diákok száma eredetileg jóval magasabb volt, a tanév szeptemberi kezdetekor hatszáz körül járt, de az iskolai vezetőknek az esetek többségében sikerült rábeszélniük őket a törvény tiszteletben tartására.

Ha a kicsapott diák nem töltötte még be 16. életévét, tehát nem jutott túl az iskolaköteles koron, folytatni köteles tanulmányait. Ezt magániskolában, levelező tagozaton vagy más módon, például távoktatásban teheti meg. Az eltávolított iskolás, illetve szülei fellebbezhetnek a fegyelmi tanács döntése ellen az oktatási intézmény igazgatójához.

Tiltott jelképek

A francia parlament márciusban fogadta el a szóban forgó törvényt, de csak szeptemberben lépett hatályba az új jogszabály, amely mindenféle feltűnő vallási jelkép és öltözet iskolai viselését tiltja, köztük a zsidó fejfedőét és a nagy keresztekét is.