Egy elbocsátott indiai hivatalnoknő egy bírósági ítélet értelmében az elmúlt 25 évben kapott teljes keresetét vissza kell, hogy fizesse. Az ok: a felvételi munkainterjún tényleges életkoránál egy évvel idősebbnek jelölte meg magát. Az asszony nem lát más megoldást, csak ha csődöt jelent.
Basanti Basu Sarkart 1979-ben bírósági titkárnőnek vették föl a nyugat-indiai állami bíróságra. A lány nagykorúnak hazudta magát, hogy megkapja a munkát - adta hírül az indiai The Telegraph. A hölgy valójában 1961-ben született, vagyis munkába állása idején még nem volt 18 éves. Jóllehet már 24 évvel ezelőtt kiszivárgott a csalás, és Sarkart rövid úton kirúgták, az asszony panaszt tett a felmondás ellen, és egészen az e hét szerdán hozott bírósági határozatig végezte munkáját.

Két születésnap

Basanti Basu Sarkart tragikus története édesapja idő előtti halálával kezdődik, aki bírósági alkalmazottként hunyt el, túlhajszoltan. Ekkor ajánlottak föl lányának egy gépírónői állást. A felvételin bemutatatta igazolványát, melyben a születési dátum helyén a következő állt: 1961. április 15.

Munkába lépését követően viszont egy évvel korábbi időpontot tüntetett fel egy írott nyilatkozatban. Ha az állásinterjún bevallotta volna az igazságot, nem kapta volna meg az állást, mivel akkor még nem töltötte be 18. életévét.

Negyedszázad fizetését vissza

Pokoljárása nem sokkal azután kezdődött, hogy a hatóságok megtalálták az eltérést az említett igazolvány és a nyilatkozaton szerepelő dátumok között.

Az eltelt 25 évben 13 alkalommal tárgyalták újra az ügyet. Hosszabb szünet után az eset 2003 decemberében bukkant föl újra Barin Ghosh, törvényszéki bíró előtt. Ghosh minden érintettet meghallgatott, beleértve a bíróságot is, majd bejelentette, hogy Basanti alkalmazása téves volt. Végül még hozzátette, hogy a felperesnek vissza kell fizetnie eddigi összes keresetét. A nő ekkor úgy döntött, csődöt jelent.