Kiko japán hercegnő ismét teherbe esett, így a japán uralkodóház ismét esélyt kapott arra, hogy negyven év után fiú trónörököse lehessen.

Fiút szeretnének

Akishino herceg és Kiko hercegnő

Akihito császár második fiának harminckilenc éves felesége, Kiko ősszel fog szülni - jelentették japán hivatalos források. A japán császári családban 1965. óta nem született fiúgyermek, és ha Kiko most fiút szül, akkor megoldódik az öröklődés problémája.

A japán trónöröklés már olyannyira veszélyben forgott, hogy azon gondolkoznak, bevezetik, hogy nő nemű családtag is örökölhesse a trónt.

Vagy törvényt változtatnak

Jelenleg Naruhito herceg áll az első helyen a trónöröklési listán apja, Akihito császár után. Neki Maszako hercegnőtől csak egy lánya van. Akihito császár második fiának, Akishino hercegnek már két lánya is van Kiko hercegnőtől.

A terhesség hírét a japán parlamentben is örömmel fogadták kedden. Ennek ellenére Junichiro Koizumi miniszterelnök sürgette a nőági öröklődés megtárgyalását. Az AP hírügynökség híre szerint a kormányfő júniusig szeretné megváltoztatni az 1947-ben készült öröklődési jogszabályt. "Ha szeretnénk folyamatosságot fenntartani a japán császári család öröklődésében, akkor nem halogathatjuk tovább az ügy megtárgyalását" - mondta el az AP-nek. Ha megváltoztatnák a törvényt, akkor Maszako négyéves lánya, Aiko kerülne trónra.

Aiko császárnő lehet

A negyvenkét éves Maszako hercegnő egy ideje már állandó feszültségben él amiatt, hogy mindenki elvárja tőle, hogy fiú trónörököst hozzon a világra. Emiatt depresszióval küzd, és nem is sokat szerepel nyilvánosság előtt, mert az újságírók folyton erről faggatják.

A japán sajtónak a miniszterelnök azt nyilatkozta, azért fontos még időben eldönteni, hogy örökölheti-e lány a trónt, mert Aiko most lesz iskolás, és merőben másféle képzésben kell majd részesíteni akkor, ha császárnő lesz, mint ha nem.

Múlt héten Taro Aso, a japán külügyminiszter kijelentette, hogy szerinte sokkal többet kéne vitázniuk erről a témáról a parlamentben.

A japán állampolgárok körében tartott közvélemény-kutatás számai alapján a nép hatvanhárom százaléka szeretné, ha nő is lehetne császár. Igaz, tavaly még nyolcvanegy százalékuk akarta ezt.