horoszkóp

Kivégzett fegyencek bőréből gyártanak ránctalanítót

2005.09.15. 11:52
Kínában a nyugati költségek öt százalékából elő tudják állítani a kozmetikai iparban használatos kollagént - igaz, nem marhából, hanem kivégzett fegyencekből. A cég Európába is szállítja termékeit, bár azt nem lehet tudni, jutott-e hozzánk az ominózus kollagénből.

Egy kínai kozmetikai cég kivégzett elítéltek bőrét használja fel kozmetikai fejlesztéseihez, derítette ki az angol Guardian lap. A meg nem nevezett cég ajakmegnagyobbító és ránctalanító beavatkozásoknál akarja felhasználni töltőanyagként az agyonlőtt emberek bőréből származó kollagént. A bizalmas információt a cég egyik ügynöke árulta el a Guardian potenciális vevőként jelentkező újságírójának. A cég képviselője elmondta, Európa több országában értékesíti termékeit, és hogy náluk Kínában már régóta feldolgozzák a kivégzett fegyencek bőrét, és ezt az egészet egyáltalán "nem kell úgy felfújni"

Etikátlan és fertőző

A plasztikai sebészeti beavatkozások egy része, mint például a kollagénes kezelés az Európai Unióban még nincs szabályozva, és még jó néhány évig nem is várható a rendeletek megszületése. Az adminisztrációs ügyeknél sokkal gyorsabban fejlődik azonban a kozmetikai ipar, és szakemberek szerint a Kínában tett felfedezés is rámutat, hova vezethet az emberek szépészeti megszállottsága, írja a Guardian. Ráadásul egy ilyen eljárás az etikai szempontok mellett komoly egészségügyi szempontokat is felvet, nem kicsi ugyanis a fertőzés veszélye.

Az angol képviselők most azonnali fellépést és szabályozást követelnek a kozmetikai kezelésekről, és eljárást szeretnének indítani az ominózus ügy kivizsgálására. A kínai botránnyal kapcsolatban egyébként a brit plasztikai sebészek is nemtetszésüket fejezték ki és jelezték, szerintük is szükség lenne a kozmetikai ipar szabályozására.

A Guardian jogi okokból nem hozta nyilvánosságra a kérdéses cég nevét, és azt sem tudják biztosan, hogy már léteznek-e olyan termékek, melyeket a megölt emberek bőréből származó kollagénből gyártottak, vagy még csak a kísérleti stádiumnál tartanak. Nem tudják továbbá azt sem, hogy a Nagy-Britanniában, illetve Európában hozzáférhető, kozmetikai kezelésekhez jelenleg használatos esztétikai töltőanyagok, mint például a kollagén forgalmazásához van-e bármi köze a szóban forgó cégnek. Az azonban bizonyos, hogy a múltban több ízben importáltak Európába és az Egyesült Államokba is kollagénalapú termékeket, és az egyik informátor azt is elárulta, hogy volt már arra példa, hogy abortált magzatok szöveteiből vonták ki a kollagént.

Tagadják

A Guardian hivatalosan is próbált információt kérni a kérdéses cég munkatársától, de ekkor a cég ügynöke mindent tagadott, amit korábban az inkognitóban érdeklődő, magát hongkongi üzletembernek kiadó potenciális vevőnek mondott. Holott a hongkongi üzletemberként érdeklődő újságíró előzőleg azt is megtudta, hogy a szóban forgó anyagot biotechnológiai cégektől vásárolják a kínai Heilongjiang tartományból.

A cég képviselője a legnagyobb természetességgel beszélt a technikáról, és elmondta, hogy az eljárás Kínában "teljesen normálisnak számít", és semmi kivetnivalót nem találtak benne. A kormány csak annyit kért, a hasonló cégektől, hogy "kerüljék a feltűnést". A cég Hongkongon keresztül exportálja Nyugatra termékeit. Mint mondta, nyugati megrendelőik mindig meglepődnek, amikor kiderül, hogy ők a nyugati költségek 5 százalékáért tudnak emberi kollagént előállítani. Sőt a dolog még olcsóbb lenne, ha nem kéne fizetni a bíróságnak a kivégzett foglyok után, véli az ügynök.

Szervkereskedelem

A cég nem véletlenül számolt sikerrel és nagy bevétellel, hiszen a kollagén az egyik legkeresettebb termék a kozmetikai piacon. Az ajakfeltöltés a legelterjedtebb a plasztikai sebészeti beavatkozás, mivel ez látványos és százezer forint körüli összegből megoldható. A töltőanyagok általában állati - marha vagy disznó - vagy éppen emberi eredetűek. A brit Egészségügyi Minisztérium Guardiannak nyilatkozó munkatársa szerint az emberi eredetű kollagénben előfordulhatnak fertőzést okozó vírusok, bár eddig még nem bizonyított, hogy bárki ezért kapott volna fertőzést.

A Guardiannak több plasztikai sebész elmondta, az ő köreikben már évek óta elterjedt a pletyka, hogy Kínában kivégzett foglyokból állítják elő a kollagént, sőt azt is hallották, hogy kínai sebészek kivégzett emberek kezeit használják a kéztranszplantációkhoz. Wang Guoqi, az Egyesült Államokban menedékjogot kérő orvos elmondta, többször vettek részt kivégzéseken, ahol több száz emberről távolították el a bőrt, köztük olyanról, akinek még dobogott a szíve. Wang azt is elmondta, tudomása volt róla, hogy a kórházak kivégzett emberek szerveivel, például szaruhártyával kereskednek. Emberjogi aktivisták már régen felhívták a figyelmet a Kínában folyó szervkereskedelemre, és hogy a kórházak kivégzett emberek szerveit kínálják megvételre külföldieknek. A kínai hatóságok tagadják, hogy országukban bármi ilyen történt volna, és azt mondják, a kivégzett emberek szerveit csak akkor használják, ha családjuk beleegyezik. Kínában állami titok a kivégzett emberek száma, az Amnesty International becslései szerint tavaly 3400 embert végeztek ki, és további 6000 vár a halálra siralomházakban.

Kollagén

A kollagén a bőrben, csontokban és inakban megtalálható protein. A kollagén tartást és keménységet ad a bőrnek, és erősíti az inakat. A kozmetikai iparban a kollagént ráncfeltöltésre és ajakfeltöltésre (szájnagyobbításra) használják. A történelem során kollagént értelmesebb dolgokra is használták, az újkőkorszaki ember például ragasztónak.