Kevés a sperma Kínában

2004.10.18. 16:35
Kínában nincs elég sperma a bankokban, így nem tudják kielégíteni a felmerülő igényeket. Több mint tíz millió meddő párt tartanak nyilván.
Kínában jelenleg öt spermabank működik, a déli Guangdong tartományban található bankot havonta több, mint ötven pár keresi fel. Az elmúlt másfél évben, mióta a spermabank megnyílt, azonban mindössze 350 egészségileg alkalmas férfi jelentkezett donornak, ez tehát jóval kevesebb, mint amire igény lenne, adta hírül a China Daily című újság.

A guangdongi spermabank munkatársa azt nyilatkozta, szerinte a férfiak túl félénkek ahhoz, hogy donornak jelentkezzenek. A legnagyobb probléma tehát, hogy az egészséges férfiak nem szívesen jelentkeznek donornak, a 2003-as nyitás óta 700 férfi jelentkezett, de ezeknek csak a fele ment át az egészségügyi vizsgálatokon. "A steril házaspároknak jelenleg sokszor a spermabank jelenti az egyetlen megoldást, a férfiak azonban túl félénkek ahhoz, hogy felajánlják spermájukat" - nyilatkozta Tang Lixin, orvos.

Nem mindig válik be

A China Daily szerint Kínában jelenleg mintegy 10 millió meddő párt tartanak nyilván. A sanghaji spermabank ezért most arra biztatja a fiatal férfiakat, helyezzék el spermájukat a bankban, hogy később, ha gyermeket akarnak, csak elő kelljen venni. Li Zheng, a Renji kórház munkatársa szerint azonban ez nem biztos, hogy célra vezető módszer, sőt kockázatos is lehet.

"A sperma tárolása nem úgy zajlik, mint amikor betesszük a pénzt a bankba. Előfordulhat, hogy elteszik a spermát, majd utólag derül ki, hogy a fagyasztás miatt nem képes megtermékenyíteni a petesejtet, főleg, ha eleve gyenge minőségű volt a sperma" - hívta fel az orvos a figyelmet a spermabankok veszélyeire.