horoszkóp

Pekinget teleragasztották óvszerreklámokkal

2004.11.25. 11:18
A tévéreklámokat már két éve engedélyezték, most azonban óriásplakáton is lehet óvszert reklámozni. Kínában hatalmas ütemben terjed az AIDS, óvszert azonban a lakosságnak csak kis hányada használ.
Kína az AIDS világnapja és az AIDS elleni küzdelem jegyében engedélyezte az óriásplakáton elhelyezett óvszerreklámokat. Erre eddig nem volt példa az országban - írja a Yahoo. A kondom-reklámokat 1989-ben tiltották be Kínában, amikor határozatot hoztak arról, hogy nem készülhetnek reklámok semmilyen, a szexualitáshoz kapcsolódó árucikk népszerűsítésére.

#alt# A törvény szerint tilos

Törvényesen nem lehet reklámozni továbbá semmilyen olyan eszközt, mely a családtervezést segíti, és ebbe a kategóriába tartozik a gumióvszer is. Ez utóbbi törvény azért is tűnik abszurdnak, mert közismert, hogy Kínában régóta az egygyermekes családmodellt tekintik követendőnek. Az 1998-ban, majd 99-ben készített óvszerreklámok mindössze egy napig voltak láthatóak, a kormányzat ugyanis azonnal letiltotta őket.

Végül 2002-ben, szintén az AIDS világnapja alkalmából oldották fel a tilalmat, akkor ugyanis egyértelművé vált, hogy egész Ázsiában, és azon belül is leginkább Kínában, rohamos ütemben növekszik a HIV vírussal fertőzöttek száma. Az AIDS-szel fertőzöttek aránya évente 40 százalékkal nő, 2010-re elérheti a 10 milliót. Felmérések szerint a kínai prostituáltaknak mindössze 20 százaléka használ óvszert.

Óriásplakátharc

Pekingben most először próbálnak óriásplakátokkal harcolni az AIDS ellen, melyeket az állomások és a frekventált éjszakai szórakozóhelyek közelében helyezték el. Több mint negyven plakátot tettek ki továbbá Peking legforgalmasabb utcájának, a Bar Streetnek mindkét oldalán. A hirdetéseken az óvszerhasználatra és a felelőtlen szexuális élet kockázataira hívják fel a figyelmet. Kihelyeztek továbbá két óvszerautomatát, melyekből további százat terveznek: a jövőben a fő szórakozóhelyek közelében, valamint számos bárban ingyen is hozzá lehet jutni óvszerekhez. A hirdetéseket vidéki repülőtereken is szeretnék elhelyezni.

Októberben a tűcsere programot is elindították Pekingben, de annak egyelőre nincsen sikere, valószínűleg azért, mert a droghasználók rettegnek a kínai rendőrségtől. Hatékonyabbnak látnak ezért egy Metadon programot a hatóságok, melyeknek most már elsődleges célja az AIDS terjedésének megállítása. Ez azonban nem könnyű, hiszen felmérések szerint lakosság nagy része nincs tisztában a betegség terjedésének körülményeivel.