Ismét Kínában választják a világszépét

2004.12.03. 15:51
Szombaton, két éven belül másodszor ismét Kínában, Hajnan (Hainan) szigetén - választják meg a világszépét, ami a kínai társadalom számára a nyitást és az egyéni szabadságot jelképezi. A kínaiak bolondulnak a szépségversenyekért, megfontoltabbak szerint azonban a csúnya nők sorsa még soha nem volt ilyen rossz Kínában.
Ezúttal először közvetlenül a nézők jelölik ki a győztest, SMS-üzenetek, telefonos és internetes szavazás révén. Tavaly a nézőtábor a világ 162 országában 2,3 milliárd fő volt, ezzel az esemény nézettsége közvetlenül a labdarúgó-vb és az olimpiai játékok után következik.

Tekintse meg képeinket!
A tropikus szigeten, Szanja üdülővárosban tavaly 12 millió dolláros beruházással külön erre az alkalomra építették fel a versenynek otthont adó kongresszusi központot. Az idei verseny 107 résztvevője már a helyszínre érkezett. Julia Morley, a verseny szervezője arra számít, hogy ezúttal még a tavalyinál is többen lesznek kíváncsiak a vetélkedőre, elsősorban az egymilliárdos kínai nézőtábornak köszönhetően, bár idén csak egy kínai kábeltévé ad majd helyszíni közvetítést.

Néhány helyet már leosztottak

A szigetre már eljutott jelöltek közötti válogatás november 26-án kezdődött, a szombat esti fináléban 15 ifjú hölgy közül kell kiválasztani a győztest. Öt hely már foglalt: az amerikai Nancy Randall, a londoni fogadóirodák kedvence a Beach Beauty (Strandszépség) nevű vetélkedő győzteseként jutott a szombati döntőbe, a wales-i Amy Guy sportszépségként nyert szavazást, a mexikói Yesica Ramirez a legszebb topmodellként lett finalista, Shermain Jeremy a legtehetségesebb jelölt címet nyerte el, és a 107 jelölt saját soraiból is választott egy lányt, de őt csak szombaton ismerheti meg a nagyközönség. A további tízet a közönség választja, és a nézők jelölik ki a végső győztest is, aki szombaton felteheti a világszépét megillető koronát.

A kínaiak imádják

A kínai közönség számára, amely a sohu-com portálon kapcsolódhat be a szavazásba, a Miss World megválasztása az egyéni kiemelkedésre való jogot és azt jelképezi, hogy csökken a politika beleszólása a magánéletbe. "Ahhoz, hogy ilyen eseményre kerülhessen sor, előbb pénzre, aztán szabadságra van szükség. Társadalmunk ma megengedi a nézetek sokféleségét, sokkal toleránsabb, mint a múltban" - fejtette ki Lu Csien-hua (Lu Jianhua) asszony, a kínai társadalomtudományi akadémia tanára. Az ilyesfajta versenyek elterjedtek Kínában: megválasztották már a Miss Egészséget, a Miss Selyemutat, sőt a Miss Plasztikai Sebészetet is. "A világszépe-választás lehetőséget nyújt Kína számára ahhoz, hogy javítsa a világban róla alkotott képet" - fejtette ki Csang Ji (Zhang Yi) asszony, egy marketingcég igazgatónője.

A csúnya nők sorsa

Klikk a képre!
A kínai tévénézők többsége jó szórakozásnak tartja a szépségkirálynő-választást, de akadnak eltérő vélemények is. Liu Meng asszony, egy kínai női egyetem tanára sajnálatának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a nők külső adottságai mind nagyobb szerepet kapnak Kínában. Számos közvélemény-kutatás tanúsága szerint a férfiak ezt tekintik a legfőbbnek feleségük kiválasztásakor, számos munkáltató támasztja azt a követelményt álláshirdetéseiben, hogy a jelöltnek "szép, harmonikus arca legyen". Liu asszony szerint Kínában "a nemek szerinti megkülönböztetés súlyosabb, mint valaha", és "a nem szép nők sora még rosszabb lesz".