horoszkóp

Most nem lépnek fel a magzatvédők a terhes kislányok ügyében

2007.11.21. 14:58
Két kiskorú kiskunmajsai lány lett várandós, az egyik megtartja a gyermekét, a másik megszakítja a terhességét. A magzatvédő Alfa Szövetség, a nagy port felvert 1998-as dávodi ügy egyik felőszereplője most nem harcol, mert nem kérték meg rá őket. Az apák sorsáról a bíróság fog dönteni.

Két 13 éves kiskunmajsai lány egyszerre lett terhes. A fiatalkorúak ugyanazon a napon jelentkeztek be a kiskunhalasi nőgyógyászati szakrendelésre, a szakorvos pedig megállapította a terhességeket és feljelentést tett a rendőrségen. Az apákat valószínűleg megrontással fogják gyanúsítani és akár 1-5 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatóak.

Krisztina barátja még csak 16 éves, míg Marikáé 26 és elmondása szerint már egy éve „házasságban" él kedvesével. A két kiskorú különbözőképpen döntött a magzatok sorsáról. A hátrányos helyzetű Marika megtartaná gyermekét, míg a Blikk szerint takaros, nagy házban élő Krisztina elvetetné.

Krisztina édesanyja mindenben támogatja lányát, így az abortuszban is. A lány szerint véletlenül esett teherbe és ez nemcsak a barátja hibája. „Ezt az egészet mindkettőnk felelőtlensége okozta" - magyarázta a kiskorú a Blikknek. Marika pedig a korán jött anyaságot viszonylag jól viseli és csak az érdekli, hogy egészséges legyen a gyermeke. Ebben az esetben azonban senki nem képviseli a magzatot, még az erről elhíresült Alfa Szövetség sem. Varnyú Ildikó a szövetség elnöke a Velvetnek elmondta, hogy csak akkor foglalkoznának az esettel, ha gondozói viszony állna fel a sértettek és köztük, illetve megkeresték volna őket az ügyben.

Magánélethez való jog

Az első nagy visszhangot kiváltó megrontás 1998-ban robbant ki, amikor egy dávodi - szintén 13 éves - lány esett teherbe egy 24 éves férfitól. Akkor a kislány anyja terhesség-megszakítási kérelemmel fordult a bajai városi kórházhoz. Az ügyről értesült Kormos Miklós bajai lelkész is, aki megpróbálta lebeszélni a családot az abortuszról, eredménytelenül. A lelkész akkor az Alfa Magzat-, Csecsemő-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetséggel vette fel a kapcsolatot. "

Az ismertté vált közvádas bűncselekmények közül bizonyos házasság, család és ifjúság elleni cselekmények, 2004-2006
2004 2005 2006
Megrontás 188 203 162
az elkövető nevelése alatt álló sérelmére 13 14 8
Erőszakos közösülés 267 264 206
12. életévét be nem töltött személlyel 20 27 10
az elkövető nevelése alatt álló 12. életévét be nem töltött személlyel 13 13 2
Forrás: Igazságügyi és Rendészeti Minisztéium, Legfőbb Ügyészség.

Az Alfa Szövetség akkor azért fordult a bírósághoz, mert úgy ítélte meg, hogy P. Katalin védelemre szorul, hiszen ő megtartaná a gyereket, de ebben a környezete megakadályozza. Ezzel elérték, hogy a műtétet a kiírt időpontban nem végezték el.  A Bajai Városi Bíróság 1998. március 20-án hatálytalanította a kislány anyjának a terhesség megszakítása iránti kérelmét. Kökény Mihály akkori népjóléti miniszter március 24-én kijelentette, hogy az ítélet direkt módon nem tiltotta meg az abortuszt, ezért Katalinon a műtét végrehajtható, ha kéri. A terhesség-megszakításra végül március 26-án Kecskeméten került sor.

A kislány anyja ezt követően pert indított az Alfa Szövetség és a lelkész ellen. Azt A Budai Központi Kerületi Bíróság 1999. áprilisában kihirdetett elsőfokú ítélete szerint az Alfa Szövetség és az őket értesítő bajai lelkész megsértette az abortuszon átesett kislány és édesanyja személyiségi jogait. A követelt hatmilliós kárigénnyel szemben azonban csak kétszáz - kétszázezer forintot ítélt meg a bíróság. A döntés ellen akkor még mind a két fél fellebbezett. A jogerős ítélet azonban kimondta: a szövetség nem mérlegelt, amikor kizárólag a magzati élet védelméről szóló 1992-es törvény alapján úgy döntöttek, értesítik a hatóságokat a dávodi kislány terhességéről és abortuszáról. A bíróság szerint nem vették figyelembe, hogy a gyereknek joga van véleményt alkotni. Ma már minden esetben figyelemben veszik az érintett kiskorú akaratát és aszerint járnak el a szülők, illetve a gyámok.