Koraszüléshez vezethet a fogínybetegség

2004.10.12. 11:03
Amerikai kutatók szerint a súlyos fogínybetegségben szenvedő terhes nők körében magasabb arányban fordul elő koraszülés.
A fogínybetegséget már korábban is kapcsolatba hozták a koraszüléssel, alacsony születési súllyal, növekedési rendellenességekkel és egyéb komplikációkkal. A régebbi vizsgálatok eredményeinek tükrében a kutatók az összefüggést azzal magyarázták, hogy a fogínybetegséget okozó baktériumok a véráramon keresztül a méhlepénybe kerülhetnek, ahol gyulladást válthatnak ki.

Ennek azonban ellentmondani látszik a University of Alabama kutatóinak eredménye, amely nem talált kapcsolatot a fogínybetegségek és a felső genitális traktus gyulladásos megbetegedése között.

Több mint száz nő

Dr. Alice R. Goepfert és kollegái 139 nő bevonásával végezték vizsgálatukat, 59 spontán a 32. hét előtt hozta világra gyermekét, 44 teljesen kihordta magzatát, míg 36 nőnél komplikációk miatt indították el idő előtt a szülést. A nőkön a szülés után fogászati vizsgálatot végeztek,, illetve a méhlepényben és a köldökzsinórban is tesztelték a baktériumok jelenlétét.

Nem találtak összefüggést

Az Obstetrics & Gynecology lapban megjelent eredmények szerint a súlyos fogínybetegségben szenvedő nőknél háromszor magasabb a koraszülés kockázata. Dr. Goepfert azonban a Reutersnek elmondta, a kiterjedt vizsgálatok nem találták meg az összefüggés okát, így akár egy ismeretlen tényező is állhat a kapcsolat hátterében. A doktornő reméli, hogy a jelenleg folyamatban lévő klinikai vizsgálatok, melyek a fogínybetegségek kezelésének hatását vizsgálják, választ adnak majd a kérdésre.