Debra Lafave, aki 14 éves tanítványával folytatott szexuális kapcsolatáért két éve felfüggesztett börtönbüntetést kapott, megszegte próbaidejét, mert beszélgetett egy kiskorú kolléganőjével. Lehet, hogy most emiatt ültetik majd le.

Debra Lafave nevét 2005-ben tanulta meg a világ igen alaposan, amikor a fiatal középiskolai tanárnőt azért ítélték el, mert szexuális kapcsolatot folytatott 14 éves diákjával. A felfüggesztett börtönbüntetésre és háziőrizetre ítélt Lafave-ot kedden éjszaka rendőrök állították elő, azzal a váddal, hogy megszegte a próbaidőre bocsátás feltételeit - írta a United Press International hírügynökség.

A háromévi háziőrizetre, majd ezt követően hétévi próbaidőre ítélt Lavafe esetében a bírói döntés azt is előírta, hogy az elítélt külön engedély nélkül nem léphet kapcsolatba 18 év alatti személyekkel. Ezt a kitételt sértette meg a feljelentés szerint Lafave, amikor munkahelyén, a Ruskin városbeli Danny Boy's nevű étteremben munka közben egy 17 éves pincérnővel beszélgetett annak iskolai és családi problémáiról, pasizós ügyeiről és a szexuális életet is érintő témákról. Mivel ez nem szigorúan a munkakörhöz szükséges érintkezés, így Lafave-ot próbaidős előírások megszegésével vádolják.

A rendőrségi jelentés szerint Lafave tartótisztje, Michael Cotignola épp pár hete kezdeményezte, hogy a floridai bűnügyi rendelkezések értelmében a nő hároméves háziőrizetének még hátralévő egy évét engedjék el jó magaviseletére való tekintettel. Amennyiben a bíróság a jelenlegi esetet a próbaidő megszegésének minősíti, akár úgy is dönthetnek, hogy emiatt nemcsak a háziőrizet egy évét nem engedik el, de az eddig csak feltételesen kirótt börtönbüntetést is letöltetik vele. Ez azt jelenti, hogy a most 26 éves nő akár a következő 15 évét is rácsok mögött töltheti.

Lafave bűne ezúttal az, hogy "A nyomozás során a tinédzserkorú sértett vallomása alapján bizonyítható, hogy munkakapcsolatuk során 2006 októberétől kezdve több alkalommal is beszélgettek munkakörön kívüli témákról, mint például családi ügyek, barátok és ismerősök, pasizás és szex - mindezt négyszemközt és mások társaságában egyaránt, munka közben" - írja a rendőrségi jegyzőkönyv.

J. Rogers Padgett bíró rendelkezésére Lafave-ot saját felelősségére szabadlábra helyezték, és édesanyja kíséretében elhagyta a Hillsborough megyei börtönt. Amikor a rá váró újságírók nekiszegezték a kérdést, miért tartóztatták le, a síró Lafave azt válaszolta: "Nem tudom".

A nő november 20. óta anyja fodrászüzletében dolgozik Ruskinban, 2006 januárjától októberig dolgozott az érintett étteremben, ahonnan a vádak miatt kellett távoznia. Jelenleg is jár az ítéletben előírt, szexuális bűnözők számára kötelező kezelésekre, és kezelési naplója szerint "kiegyensúlyozottan javul".

Lafave 2004-ben azért állt a bíróság előtt, mert két ízben nemi kapcsolatot folytatott egy 14 éves tanítványával: egy ízben orális szexet kezdeményezett, majd pár nappal később le is feküdt vele. Az (akkor még) tanárnőt 2005 novemberében ítélték el két rendbeli zaklatásért.

Jelenlegi munkahelyén kollégáit felháborította a letartóztatás - a TambaBay's10.com helyi hírei szerint kollégái kedvelik és nem feltételezik róla, hogy a beszélgetéssel bármilyen hátsó szándéka lett volna. "Annyira kedves ember, befogadtuk, a barátunk lett" - védte őt a helyi lapnak exkolléganője az étteremben, Diana Ford. "Persze, hogy beszélgettünk vele, ahogy egymással is. Viccelődtünk, ugrattuk egymást, beszélgettünk róla, mi az aznapi kaja, vagy hogy milyen sztorikat hallottunk a vendégektől" - mesélte a pincérnő, aki szerint Lafave - akit csak Debbie-nek becéztek - csak abban különbözött tőlük, hogy nem szolgálhatott ki gyerekeket.

Lafave ügyvédje, John Fitzgibbons azzal védekezik: "Ezt a beszélgetést amolyan kollégák közti csevelyként jellemezném, amit mindannyian minden nap csinálunk". Jelenleg a bíró döntésén múlik, mennyire ítéli komolynak és a próbaidő szabályai megsértésének ezt a kihágást. Amennyiben súlyosnak bizonyul, úgy Lafave akár a rá kiszabott maximális büntetést, azaz 15 évet is börtönben tölthet.