Bölcsőhalált okozhat a laposfejűségtől féltés

2006.05.12. 10:31
Bár a csecsemőhalál kockázata kisebb, ha a gyermek hason fekszik, a szülők attól félnek, hogy így ellaposodik a kisgyerek feje. Az orvosok szerint hason kell fektetni, de háton fekve kell altatni a babákat.

A csecsemők mintegy ötöde van kitéve a bölcsőhalál veszélyének, sokszor az úgynevezett laposfejűségtől való félelem miatt, állítják a szakértők.

Kicsit nyomott, de rendbejön

A csecsemőhalálok tanulmányozásáért létrehozott angol alapítvány szerint ez a szám mintegy kétszer akkora, mint hat évvel ezelőtt. Nagy-Britanniában 2004-ben 329 bölcsőhalál történt. Mint azt az orvosok gyakran elmondják, kevésbé fordul elő a hirtelen csecsemőhalál a háton fektetett gyermekek körében, a szülők azonban sokszor azért nem akarják így altatni a babákat, mert tartanak tőle, hogy emiatt lapos lesz hátul a gyermekük feje.

Igaz, hogy a háton fekvés növeli a plagiocefália, vagy más néven lapos- avagy ferdefejűség kockázatát, de ez az orvosok szerint elkerülhető lenne, ha a csecsemőket, főleg ébrenléti idő alatt hasra is fektetnék. Az ellaposodott fejformát ennek ellenére nem kell túlaggódni, hiszen ez csak egy esztétikai probléma, ami egy éven belül a legtöbb esetben magától korrigálódik - főleg ha hasra is fektetik néha a gyereket.

Nem fektetik hasra

Az orvosok legújabb üzenete szerint altatni háton, játszani viszont hason kell hagyni a csecsemőket. Egy 1545 anyára kiterjedő brit vizsgálat azt mutatta, hogy az anyukák mintegy ötöde soha nem fektette hasra a gyermekét hat hónapos koráig, és csak 22 százalék az, aki hagyja, hogy gyermeke hasra fekve játszadozzon ébrenlét alatt. Pedig az orvosok szerint azok a csecsemők, akik minden idejüket háton fekve töltik, elmaradnak a mozgásszervi fejlődéssel, hiszen az első öt hónap rendkívül fontos egy kisgyereknek, hogy megismerje saját testét, és elkezdjenek fejlődni az izmai, megtanuljon forgolódni, kúszni és mászni. Ráadásul a kisgyereknek is szüksége van a változatosságra, ezért is érdemes váltogatni a pozitúrákat.