horoszkóp

Szerelmes könnyek, nyári zápor és izmos felsőtestek

2006.08.08. 14:33
A szerelmes alfanő álmában esőáztatta felsőtesttel feltűnő indián oldja fel a fagylaltbirodalmat sújtó átkot. Egy másik regényhőst epertorta maradványai közt találnak holtan, de borúra derű, a fejezetek végén süteményreceptek szerepelnek. Körülnéztünk a kortárs lektűrpiacon, milyen művet érdemes nyaraláshoz csomagolni.

Valentin-napi átok sújtja a családi vállalkozásként működő olasz fagylaltbirodalmat, ezért az annak irányításával megbízott, harminc év körüli, jóképű üzletember felkér egy másik, indián ősöktől származó sármőrt, hogy előremutató ötleteivel tegye rendbe a cég ügyeit. A fagyihatalom másik irányítója, egy szép, fiatal nő ellenszenvesnek találja az indián ötletembert, ugyanakkor a férfi eső áztatta felsőtestét látja gyakran álmában. Fülledt nyár van, a két új kolléga folyamatosan veszekszik, és közben leírhatatlanul giccses körülmények közt összejön.

'Felsőtestén patakokban csörgedezett a víz' (Sheri Whitefeather)

Klikk a képre!

Így foglalhatnánk össze röviden Sheri Whitefeather Forró Fagylalt című – a borítóján az érzéki felirattal hangsúlyozott - romantikus művét, amely a lektűrgyártás kilencvenes évekbeli fellegváraként ismert Harlequin kiadó sorozatában jelent meg. A jól ismert Tiffany regényfüzetet ma már leginkább csak a Nyugati tér aluljárójában található antikváriumban lehet kapni használtan, némelyik oldalon ital, vagy könnycseppek nyomaival.

A szintén jól ismert Bianca, Júlia, Romana, és Szívhang füzetekben található történetekhez hasonlókat lényegében bárki elő tud állítani saját használatra néhány óra alatt. Amennyiben az ’ellenállhatatlan vonzerő’, a ’rakoncátlan fürtök’, bujkáló, huncut mosoly’, ’borostyánszínű foltok’ szókapcsolatokat ügyesen alakítja egy olyan rendszerré, amelyben egy jól szituált, az üzleti életben nagy sikereket elkönyvelő, a dzsentri életmódra berendezkedett harmincas alfahím és az elitet hasonlóan megjelenítő huszonéves alfanő elsőként gyűlöletet, majd szerelmet érez egymás iránt.

'Jill, te átkozottul csinos vagy!' (Karen Leabo)

Segítségül néhány ihlető címmel is szolgálhatunk: Ryan doki megmentése (Szívhang, a szerző Caroline Anderson) Állj meg egy csókra! (Bianca, a szerző Ann Charlton), Ne higgy a csillagoknak! (Júlia, szerző Karen Leabo). A művek a kocsonya elkészítéséhez hasonló logika szerint épülnek fel, de akiknek nincs ideje, vagy infrastruktúrája, hogy strandolás közben romantikus történetírásba fogjon, a fősodor lektűrjeivel is segítünk kitölteni a nyaralás üresjáratait. Az underground szerelmes füzeteken kívül a nagyobb könyvesboltok kínálatát is feltérképeztük a Nyugati pályaudvar környékén.

A Szerelmem… kezdetű regények túlsúlya szembetűnő, és ezeknek második tagja rendszerint egy mediterrán vidék, város, például Róma. A regény az Ulpius ház gondozásában jelent meg, és azzal kísérletezik, hogy egyúttal a huszadik század történetét is bemutassa egy törvénytelen szerelemgyerek és más nők szemszögéből. A Szerelmem, Afrika - szintén Ulpius-kiadvány és szintén Francesca Marciano regénye - már a tartalomjegyzékében ígér egyfajta bizarr katarzist. „Vacsorapartikon találkoznak, szeretkeznek, dolgoznak, meghalnak” – olvasható a hátsó borítón.

'Magában csöndesen bocsánatot kért tőle' (Miranda Lee)

Afrika egyébként több szerelmi történet ihletője, Corinne Hofmann Afrikai szeretők című regényét a bestsellerek polcán találtuk meg a Libri könyvesboltban. A regény története és Leni Riefenstahl egykori afrikai kalandjai (Álmom Afrikáról) közt merész párhuzam mutatkozik, leszámítva, hogy az előbbi hősnő nem fotózza alulról a meztelen, fekete férfiakat, viszont szexuális kapcsolat létesítésétől nem zárkózik el.

Még mindig a legtöbb találatot jegyző keresőszónál tartunk, amikor feltűnik a nagy lektűrklasszikus, Danielle Steel Szerelmes agglegények című regénye. Az írónőt talán a Szezon című film ihlette, de a facér fiúk nyári kalandjait az egzotikum kedvért a Földközi tengerre helyezte, a minimalista verbális kultúrát pedig habos jelzőkkel és jó néhány telihold leírásával egészítette ki, míg a desperadók hazatalálnak.

'Mélyen beszívta arcszeszének fanyar illatát' (Miranda Lee)

Egy csomag parlagfűnél is könnyebb Susan Elisabeth Philips Várom a párom című szinglilektűrje, amelynek borítóján jelzik, a könyv világsiker. A főhősnő egy szakításon túl, ócska frizurával új megbízatást kap. A piaci igényekre reagálva az Anima könyvesbolt csomagban árusítja a szerzőnőnek ezt a regényét, két másikkal (Tűzgolyó kisasszony, és Édes, mint a méz) együtt, így legalábbis marad még néhány oldal, amíg a nyaraló vonatja az Isztriai félszigetig ér.

„Ó, Istenem! Ez a mi szerelmünk egy vétkes, piszkos, de csodálatos szenvedély” – olvastuk Sidney Lawrence Tiltott szerelem című lektűrének borítóján, amit ezért ijedtünkben leejtettünk, de a földről is látható a folytatás, eszerint a felismerést követően Jorgos és Thina megölelték egymást, és hangtalanul sírtak, a könnyük összefolyt. Nem feszegetjük tovább az elviselhetőség határait, rátérünk a romantikus krimikre.

'Az eper a kedvencem, de attól is rosszul vagyok' (Carolina Anderson)

Klikkeljen!

Az Alexandra könyváruház egyik ékessége épp a Labancz Anna-gyilkosságot feltáró Asperján György-mű, de mi maradunk a kifejezett fikciónál: Epertorta és gyilkosság. A művet Joanne Fluke jegyzi, és belelapozva lényegében annyi derül ki a gasztronómia és az erőszak kapcsolatáról, hogy egy regényhőst torta maradványai közt találnak holtan. A regény stílusa a Tiffany-sorozattal vetekszik, a könnyű strandolvasmány-élmény a bűntények ellenére is ezzel garantált. A fejezetek végén pedig süteményreceptek szerepelnek.

Agatha Christie-ről nem tudni, jó cukrász volt-e, a regényei azonban sok esetben lekötik az olvasók figyelmét. A Nem csalás, nem ámítás című regénye a Libri kedvencei közt található ezekben a hetekben, köszönhetően a nyárnak. Az antiszexuális Miss Marple ezúttal lecsúszott úrinőként épül be egy társaságba, ahol a feltűnése utáni napon gyilkosság történik.

'Az együttérzéstől végképp elveszítette önuralmát' (Ann Charlton)

A memoárként is feltüntetett szórakozató irodalmi alkotások szerzői valószínűleg Arthur Golden Egy gésa emlékiratai című regényének sikere óta kaptak kedvet további gésák életének megható ábrázolására, említhetjük például Ursula Richter A gésa mosolya – titkok a fehér maszk mögött című művét. A könyv többek közt azt ígéri, a „legrejtelmesebb hivatásról” rántja le a leplet az elmúlt évszázadok trendeit felvázolva.

Az erotikus ponyvák kategóriájában épp nem találtunk említésre méltó darabot a polcokon, marad a háromdimenziós tengerparti románcok elmesélése otthon, a lektűrökből kiemelt eszközkészlettel.