horoszkóp

Reklámügyintézők lesznek a prostituáltak

MTI
2005.08.29. 16:42
A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete lehetőséget akar adni az utcalányoknak, hogy minél előbb ki tudjanak lépni korábbi életvitelükből, és alkalmazottként vagy vállalkozóként dolgozzanak tovább.

Informatikai, nyelvi, és vállalkozói ismereteket tanulhat tizenöt budapesti prostituált, mivel a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete 27,97 millió forintot nyert pályázaton, és ebből egyéves képzést tud finanszírozni részükre.

Mit vegyek fel?

Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint a kiválasztottak nagyon lelkesek, és készülnek a szeptemberi tanévkezdésre. A napokban például arról faggatták a leendő diákok, hogy mit vegyenek fel, milyen ruhában illik megjelenniük az iskolában.

T. Várkonyi Attila, az iskola igazgatója érdekes pedagógiai kihívásnak nevezte a képzést és úgy gondolja, komoly sikerélményt jelenthet az intézet és az oktatók részére is, ha a tizenöt nő sikeresen elvégzi az iskolát. Földi Ágnes szerint a tizenöt lány esetében azonban nemcsak oktatásról, hanem életmódváltásról van szó. A projekt célja elsősorban az, hogy a prostituáltak minél előbb ki tudjanak lépni korábbi életvitelükből, és lehetőségük legyen arra, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként dolgozzanak tovább.

Tanács az életvitelhez

A képzésre olyanokat kerestek, akiknek van már érettségijük és hajlandók szakmát tanulni, amellyel el is tudnak helyezkedni. A marketing és reklámügyintéző szak ilyen, és az egyesület a Média Tudományi Szakközép Iskola ajánlatát látta a legmegfelelőbbnek: a tizenöt fő szeptembertől, heti két alkalommal fog odajárni.

Felhasználói szintű számítógépes képzést, idegen nyelvet és vállalkozói ismereteket fognak tanulni, és életviteli tanácsadás is szerepel az órarendjükben - az utóbbi abban segít, hogy ne hagyják ott idő előtt az iskolát, ahol az országos képzési jegyzékben szereplő középszintű képzést kapnak, s az egyesület aztán segít majd nekik elhelyezkedni.

Középkorú is

Földi Ágnes elmondása szerint ezer lányt kerestek fel, és vizsgálták képzettségüket, szociális hátterüket, valamint azt, hogy mit szeretnének tanulni, ha tanulhatnának. A felmérésből az derült ki, hogy a prostituáltak nagy része még a nyolc általánost sem végezte el. Az ezer lány közül ötvennek volt érettségije, vagy felsőfokú végzettsége. Őket pszichológiai vizsgálatra küldték, majd huszonnégy prostituált közül végül tizenötöt választottak ki.

A tanfolyam résztvevői közül a legidősebb 42 éves, és van, aki 18 éves korától prostituált és most, 26 évesen nagyon szeretne váltani.